Obilne poplave po Evropi: “To je katastrofa velikih razsežnosti”

Svet 15. Sep 202408:39 0 komentarjev
Poplave na Češkem
Foto: David W Cerny/REUTERS

Obilno deževje, ki je v zadnjih dneh zajelo srednjo in vzhodno Evropo, je povzročilo škodo na več tisoč domovih, iz Romunije pa poročajo o štirih smrtnih žrtvah. Na avstrijskem Tirolskem pogrešajo pohodnika.

Na Češkem so morali zaradi poplav evakuirati 51.000 gospodinjstev na severu države, številni pa so ostali brez elektrike, poroča BBC. V Pragi, glavnem mestu, so postavili protipoplavne ograje.

V južnem delu države se je porušil eden od jezov. Minister za okolje Petr Hladik je prebivalce najbolj prizadetih območij pozval, da naj bodo pripravljeni na morebitno evakuacijo.

Dodal je, da so tla nasičena in da se deževnica zadržuje na površini, kar povečuje tveganje nenadnih poplav. Minister je še opozoril, da naj bi deževalo še do torka.

Češki premier Petr Fiala je dejal, da se država pripravlja na “težek konec tedna”. Oblasti so postavile zaščitne zidove iz vreč s peskom in kovinskih pregrad.

Po državi se vrstijo odpovedi nogometnih tekem, ki bi jih morali odigrati ta konec tedna.

Številne težave na Poljskem

Več poplavljenih mest je tudi na Poljskem, predvsem v južnem delu države. V več mestih, tudi v Krakovu, so potekale akcije z zlaganjem vreč s peskom.

Nekaj ljudi so morali zaradi naraslih rek evakuirati iz mesta Glucholazy blizu češke meje.

V Wroclawu je moralo na tisoče prebivalcev iz visokih stolpnic na prosto po stopnicah, saj so zaradi poplav ugasnili dvigala.

Neurje je v Romuniji zahtevalo štiri smrtne žrtve. Župan vasi Slobozia Conachi v romunski regiji Galati je povedal, da je bilo poplavljenih 700 hiš.

“To je katastrofa velikih razsežnosti,” je dejal eden od prebivalcev za BBC.

“Ponovno se soočamo s posledicami podnebnih sprememb, ki so na evropski celini vse bolj prisotni in imajo dramatične posledice,” pa je v soboto dejal romunski predsednik Klaus Iohannis.

Poplave v Romuniji
Poplavljeno mesto Slobozia Conachi v romunski regiji Galati. (Foto: George Calin/REUTERS)

Na avstrijskem Tirolskem pogrešajo pohodnika

Medtem ko se v Romuniji, na Poljskem in Češkem soočajo s poplavami, pa so v Avstriji in Nemčiji zapadle ogromne količine snega. Na avstrijskem Tirolskem pogrešajo pohodnika iz Bavarske, poroča Deutsche Welle. V soboto se je sprožil plaz v severnih Alpah, nedaleč od nemške meje. Pogrešani je bil del pohodniške skupine približno 30 ljudi, iščejo pa ga tako nemški kot tudi avstrijski gorski reševalci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!