Orban obiskal Putina, ta ponovil zahteve za končanje vojne v Ukrajini

Svet 05. Jul 202412:52 > 17:15 20 komentarjev
Putin in Orban
Foto: PROFIMEDIA

Če si Kijev želi mir, se morajo ukrajinske sile umakniti iz regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, je po današnjem pogovoru z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Moskvi ponovil ruski predsednik Vladimir Putin. Orban, ki si prizadeva za pogajanja med Kijevom in Moskvo, je priznal, da bo za vzpostavitev miru potrebnih še veliko korakov. V Bruslju zagotavljajo, da Orbanov obisk ne poteka v imenu EU, tudi iz Kijeva pa so sporočili, da se z njimi ni uskladil.

Madžarski premier Viktor Orban, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Le nekaj dni kasneje pa je obiskal Moskvo. Še pred prihodom je Orban poudaril, da miru v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju. “Čeprav rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije,” je še zapisal na omrežju X.

Dolgoletni ruski voditelj Vladimir Putin je po pogovoru z Orbanom ponovil svoje stališče glede možnosti za končanje spopadov v Ukrajini. “Govorimo o popolnem umiku vseh enot iz Ljudskih republik Doneck in Lugansk ter iz regij Zaporožje in Herson,” je dejal, pri čemer je imel v mislih regije, ki si jih je Rusija po mednarodno nepriznanih referendumih priključila konec septembra 2022. Pogovor z madžarskim premierjem je ob tem označil za odkrit in koristen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na skupni izjavi z ruskim predsednikom je Orban dejal, da so stališča Kijeva in Moskve “daleč narazen” in da bo za vzpostavitev miru potrebnih “veliko korakov”. “Toda kar zadeva dialog in obnovo dialoga, je bil danes narejen prvi pomembni korak in to delo bom nadaljeval,” je poudaril.

Po njegovih besedah Evropa namreč že več kot dve leti živi v senci vojne v Ukrajini in potrebuje mir. Dodal je, da ta ne bo prišel sam od sebe, temveč si je treba zanj prizadevati, za kar sta nujna diplomacija in dialog. Njegov pogovor s Putinom je sicer trajal dve uri in pol.

Orban velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije znotraj EU. Ob prihodu se je Putinu zahvalil, da ga je sprejel “v teh težkih okoliščinah”. Po njegovih besedah Madžarska počasi postaja zadnja država v Evropi, ki se lahko pogovarja tako z ukrajinsko kot rusko stranjo.

Številne ostre kritike obiska

Putin je izrazil pričakovanje, da bo Orban o konfliktu v Ukrajini govoril v imenu EU.  “Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU,” je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi.

To so sicer danes v Bruslju že zavrnili. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izjavil, da Orban na obisku v Moskvi ne bo zastopal Evropske unije. Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes opozorila, da popuščanje ne bo ustavilo Rusije.

“Madžarska bo do 31. decembra 2024 predsedovala Svetu EU. To pa ne vključuje zunanjega zastopanja unije, za kar je na ravni voditeljev držav ali vlad pristojen predsednik Evropskega sveta, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik unije,” je pojasnil Borrell.

Ob tem je zatrdil, da obisk madžarskega premierja poteka izključno v okviru dvostranskih odnosov med Madžarsko in Rusijo, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Orban ni prejel nobenega pooblastila na ravni EU za obisk Moskve, je nadaljeval in poudaril, da je stališče Bruslja glede vojne v Ukrajini znano. “To stališče izključuje uradne stike med EU in predsednikom Putinom. Madžarski premier tako ne zastopa EU v nobeni obliki,” je še dodal.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem sporočil, da je Orban o obisku Rusije obvestil tudi Nato. Ob tem je dodal, da madžarski premier v Moskvi ne bo zastopal zavezništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odločitev o tem potovanju je madžarska stran sprejela brez soglasja ali uskladitve z Ukrajino,” je sporočilo zunanje ministrstvo v Kijevu in poudarilo, da pogovori o Ukrajini ne morejo potekati brez Ukrajine. “Za našo državo ostaja načelo ‘brez Ukrajine ni dogovorov o Ukrajini’ nedotakljivo in vse države pozivamo, naj se ga strogo držijo,” je dodalo.

Do obiska je bil kritičen tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je ravno tako mnenja, da bo Orban v Moskvi govoril kot premier Madžarske in ne kot predstavnik EU. “Stališče EU pa ostaja jasno: obsojamo rusko agresivno vojno. Ukrajina se lahko zanese na našo podporo,” je dodal. Podobno sta dejala tudi češki premier Petr Fiala ter estonska premierka in najverjetnejša naslednja visoka zunanjepolitična predstavnica EU Kaja Kallas, ki je še poudarila, da Orban položaj predsedstva EU izkorišča za sejanje zmede.

Finski premier Petteri Orpo je obisk označil za zaskrbljujočo novico. Švedski premier Ulf Kristersson pa je na omrežju X zapisal, da Orban ravna neodgovorno. “To je napačno sporočilo svetu in posmeh ukrajinskemu ljudstvu, ki se bori za svojo svobodo,” je dodal.

Tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani je bil kritičen do Orbanovega obiska. “Mislim, da ni pravi čas za obisk Rusije, vendar lahko vsakdo počne, kar želi. EU je naklonjena miru, ne pa kapitulaciji pred Putinom,” je dejal. Hkrati je bil kritičen tudi do Putinovega predloga za končanje vojne v Ukrajini, ki vključuje umik ukrajinskih sil iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki si jih je Moskva nezakonito priključila. Predlog je namreč označil za prevaro, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje