Obiski Orbana pri Janši: je to zahvala za podporo na bruseljski fronti?

Slovenija 15. Sep 202120:00 2 komentarja
Viktor Orban, Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

Od junija je madžarski premier Viktor Orban štirikrat obiskal Slovenijo. Tako pogosti obiski na najvišji ravni, ki so poleg tega zgoščeni v Sloveniji presenečajo poznavalce dogajanja. Nekdanji veleposlanik Zvone Dragan meni, da Orban tako izkazuje hvaležnost Janezu Janši za podporo na odprtih evropskih frontah.

Odprtja Mednarodnega obrtnega sejma se je poleg slovenskega premierja Janeza Janše udeležil tudi predsednik madžarske vlade Viktor Orban. Ob robu sejma je potekala skupna seja obeh vlad, odvilo se je več bilateralnih srečanj: na štiri oči sta se sestala predsednika vlad, potekala so tudi srečanja na področjih infrastrukture, notranjih zadev, manjšinskih vprašanj, obrambe ter kulture, znanosti in šolstva.

Orban v štirih mesecih štirikrat na obisku v Sloveniji

Med junijem in septembrom je Orban v Slovenijo – vključno z današnjim obiskom v Celju – pripotoval štirikrat.

Skupaj s predsednikoma avstrijske vlade Sebastianom Kurzem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem ter italijanskim zunanjim ministrom Luigijem di Maijem se je udeležil državne proslave ob dnevu državnosti v Ljubljani 25. junija. S predsedniki vlad članic višegrajske skupine se je 9. julija udeležil srečanja z Janšo. V začetku septembra pa se je udeležil Blejskega strateškega foruma. Ob robu tega sta imela Janša in Orban še bilateralno srečanje.

Sestala sta se tudi 23. junija v Bruslju, ob robu vrha EU, posvečenega okrevanju in priseljevanju. Orban je sicer prek video posnetka nagovoril tudi delegate na junijskem kongresu stranke SDS.

Orban in Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Frekvenca obiskov za dolgoletnega veleposlanika presenetljiva

Pogosti obiski Orbana v Sloveniji močno presenečajo tudi dolgoletnega veleposlanika, ki je med drugim služboval v treh izmed štirih višegrajskih držav, Zvoneta Dragana. “Kot dolgoletni veleposlanik se ne spomnim podobnega primera, ko bi bili – ne samo v štirih mesecih, ampak v letu ali več – tako zgoščeni obiski na najvišji ravni v eno smer,” je dejal v pogovoru za N1. “Izjemna frekvenca obiskov predsednika madžarske vlade je po mojem prepričanju dokaz tesnih, ne bom rekel pretesnih, političnih odnosov med Janšo in Orbanom ter njunimi strankami,” še pravi.

Pogosti obiski kažejo tudi na tesno zavezništvo v okviru Evropske unije, je dejal nekdanji veleposlanik. “Menim, da je to odraz slabih odnosov med predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen ter Janšo in Orbanom,” je povedal.

Janševa odsotnost v Strasbourgu ni ostala neopažena. Ursula von der Leyen je imela na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta letni govor o stanju v Evropski uniji (EU). Udeležba predsednika predsedujoče države Svetu EU na letnem nagovoru vodje Komisije sicer ni obvezna, niti ni običajna praksa. Bi pa bila navzočnost predsednika slovenske vlade kot voditelja predsedujoče države Svetu EU v sedanjem zahtevnem času dobrodošla, je dejal dober poznavalec Evropskega parlamenta.

Zavezništvo je, sodeč po pogostosti prihodov v Slovenijo, pomembno tudi za Orbana, je ocenil Dragan. “Odnosno je barka nekoliko nagnjena v Slovenijo,” je dejal in dodal: “Kot da bi bil nek poseben interes Orbana in madžarske strani, da se večkrat pojavlja v Sloveniji, utrjuje odnose ter izraža svojevrstno hvaležnost Janši za izjemno podporo, ki jo na odprti fronti v konfliktu z Evropsko unijo nudi Madžarski.”

Zvone Dragan
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Draghi Slovenije še ni obiskal

Orban je tako s štirimi obiski med premierji sosednjih držav prednjači po pogostosti prihodov v Slovenijo. Državne proslave ob dnevu državnosti sta se udeležila še avstrijski in hrvaški premier, ki sta tudi – prav tako kot Orban – prek videa nagovorila udeležence kongresa SDS. Plenković se je udeležil še Blejskega strateškega foruma.

Sicer pa se je Janša s Kurzem srečal tudi na Dunaju, kjer je avstrijski premier 16. marca gostil pogovore o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. Pogovorov sta se udeležila še premierja Češke Andrej Babiš in Bolgarije Bojko Borisov, preko videopovezave pa tudi premierja Latvije Krišjanis Karinš in Hrvaške Plenković. Na povabilo hrvaškega premirja se je Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša 30. maja udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti.

Italijanski premier Mario Draghi, ki je ta položaj prevzel februarja letos, Slovenije do sedaj še ni obiskal.

Plenković, Orban, Kurz
Srdjan Živulović/BOBO

Manjko stika med Janšo in Draghijem nedvomno izstopa

Odnos Slovenije s sosednjimi državami je nekdanji veleposlanik Dragan ocenil kot zelo solidne in politično korektne. Gre za posebne, v diplomatskem jeziku nadstandardne odnose. Odnosi Janše s Kurzem in Plenkovićem so politično dobri, meni nekdanji veleposlanik. “Niso sicer zavezniški, partnerski in osebni, kot so med Janšo in Orbanom,” je poudaril.

Na vprašanje, ali manjko obiska med Draghijem in Janšo izstopa, odgovarja: “Nedvomno!” Formalno gledano so odnosi korektni in solidni. “Seveda velike ljubezni ni. Draghi je izraziti tehnokrat, na čelo vlade je bil postavljen sporazumno. Tudi v tem odnosu je njegovo obnašanje tehnokratko in pragmatično,” je pojasnil. Odnos med predsednikoma vlad tako po njegovem mnenju zaostaja za obiski med zunanjima ministroma Anžetom Logarjem in di Maijem ter odnosom med predsednikoma držav Borutom Pahorjem in Sergiem Mattarello, ki sta se, tako Dragan, ujela tudi osebno.

Skupne seje vlad ima Slovenija zgolj z Madžarsko in Srbijo

Prvo delovno srečanje slovenske in madžarske vlade, ki sta ga vodila Janša in Ferenc Gyurcsany, je leta 2007 potekalo v Lendavi in Monoštru. Na srečanju so se osredotočili na položaj manjšin in povečanje gospodarskega sodelovanja. Temu sta sledili še dve tovrstni skupni seji vlad: leta 2009 sta se vladi sestali v Keszthelyu na Madžarskem (srečanje sta vodila premierja Pahor in Gordon Bajnai), leta 2016 pa na Brdu pri Kranju (vladama sta predsedovala Miro Cerar in Orban). Današnja skupna seja obeh vlad je tako četrta po vrsti.

Ob robu seje 2016 je odmevala tudi napaka organizatorja zasedanja JGZ Brdo – pomotoma so namreč novinarjem omogočili poslušanje razprave, ki je potekala za zaprtimi vrati. Nekateri mediji so prenos posneli in objavili izseke.

Naši diplomatski viri poudarjajo, da se srečanja obeh vlad izmenično dogajajo enkrat v Sloveniji in enkrat na Madžarskem. Zato so nekoliko presenečeni, da po zadnjem srečanju na Brdu pri Kranju tokratni sestanek ponovno poteka v Sloveniji. Eno izmed možnih razlag vidijo v tem, da želi Janša z obiskom Orbana v Sloveniji pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami nagovoriti svoje podpornike.

Tudi Dragan je izpostavil, da je reciprociteta absolutno pravilo v diplomaciji. In dodaja, da je hkrati odprtje Mednarodnega obrtnega sejma v Celju in predstavitev gospodarskega sodelovanja “iz formalno-protokolarnega vidika opravičljiv”. Sejem tako vidi kot dobro priložnost, da se skupna seja obeh vlad ponovi na slovenskem ozemlju.

Slovenska vlada je do sedaj imela skupne seje zgolj z madžarsko in srbsko vlado. Iz spletne strani slovenskega veleposlaništva v Beogradu izhaja, da so tovrstna zasedanja obeh vlad redna. Na zadnje so se sestali decembra 2019 v Novem Sadu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje