Objavljena vsebina dnevnika Navalnega: njegove zle slutnje so se uresničile

Svet 12. Okt 202421:45 0 komentarjev
Aleksej Navalni
Foto: Shamil Zhumatov/REUTERS

Februarja letos je v kazenski koloniji na skrajnem severu Rusije umrl ruski disident Aleksej Navalni. V svojem dnevniku, ki bo v obliki knjige spominov izšel še ta mesec, je napovedal, da se bo vladavina ruskega predsednika Vladimirja Putina sčasoma sesula in poudaril, da "temelji na lažeh".

47-letni ruski opozicijski politik Aleksej Navalni je veljal za najostrejšega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina. V zadnjih letih mu je uspelo prebuditi državo in organizirati množične proteste proti zlorabi oblasti in korupciji. Umrl je 16. februarja v arktičnem zaporu, kjer je služil 19-letno zaporno kazen zaradi “ekstremizma”. Velike izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, v katero je bila z ujetima ruskima vohunoma vključena tudi Slovenija, ni dočakal.

Ta mesec bo posthumno izšla knjiga spominov, odlomke pa so objavili v reviji The New Yorker. Iz izsekov je razvidno, da se je Navalni sprijaznil z možnostjo, da bo preostanek življenja preživel v zaporu in da bo tam tudi umrl. 22. marca 2022 je tako zapisal: “Nikogar ne bo, od kogar bi se lahko poslovil … Vse obletnice bodo praznovali brez mene. Nikoli ne bom videl svojih vnukov.”

Da je njen mož od leta 2020 pisal spomine, je aprila razkrila Julija Navalna. Dnevnik je začel pisati po tem, ko so ga zastrupili z živčnim strupom novičok in so ga morali odpeljati na zdravljenje v Nemčijo. Ko se je januarja 2021 vrnil v Rusijo, so ga aretirali.

Po njegovi smrti je Kremelj zanikal, da bi bili kakorkoli vpleteni. Ko je bil živ, je Kremelj Navalnega označeval za “razgrajača, ki želi destabilizirati državo s podporo ZDA”.

“Edino, česar se moramo bati, je, da bomo predali svojo domovino v roke bande lažnivcev, tatov in hinavcev,” je zapisal 17. januarja 2022. Poudarjal je, da korupcija uničuje državo in da so najboljši način za izvolitev voditeljev poštene in svobodne volitve. Dejal je, da tisti, ki trenutno vodijo Rusijo, nimajo idej in vizije, “njihov edini cilj je obdržati oblast”.

Zapisal je še, da Putinova Rusija temelji na lažeh in da to ni vzdržno. “Sesula se bo in razpadla,” je dodal v knjigi, ki bo predvidoma izšla 22. oktobra.

V zadnjem zapisu z dne 17. januarja 2024, približno mesec dni pred smrtjo, je Navalni zapisal: “Izkazalo se je, da moraš v Rusiji to, da imaš in ne skrivaš svojih prepričanj, plačati s sedenjem v samici. Seveda mi tam ni všeč. Vendar se ne bom odpovedal niti svojim idejam niti svoji domovini.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!