Po umiku izraelske vojske v eni od sosesk v Gazi našli 60 trupel

Svet 11. Jul 202414:07 > 18:30 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V soseski Šedžaija v mestu Gaza so po umiku izraelske vojske doslej našli okoli 60 trupel. Po besedah tiskovnega predstavnika Agencije za civilno obrambo v Gazi Mahmuda Basala po ofenzivi 85 odstotkov poslopij ni več primernih za bivanje, brez doma pa je ostalo 120.000 ljudi.

Agencija za civilno obrambo v Gazi, ki jo vodi palestinsko islamistično gibanje Hamas, je danes sporočila, da so v soseski Šedžaija v mestu Gaza, ki je bila opustošena med dvotedensko izraelsko ofenzivo, samo v nekaj urah po umiku izraelske vojske doslej našli okoli 60 trupel. Tiskovni predstavnik agencije Mahmud Basal je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da so ekipe civilne obrambe omenjena trupla našle skupaj z lokalnimi prebivalci.

Po njegovih besedah po izraelski ofenzivi v soseski 85 odstotkov poslopij ni več primernih za bivanje, tako da je po njegovih ocenah brez strehe nad glavo ostalo okoli 120.000 ljudi. Stanovalci so se vrnili v uničeno mesto duhov, je pristavil.

Izraelska vojska, ki danes nadaljuje operacije v mestu Gaza, je v sredo zvečer sporočila, da je po hudih spopadih “zaključila operacije” proti Hamasu v omenjeni soseski na vzhodu mesta, ki jih je začela 27. junija. Pri tem naj bi uničila osem Hamasovih predorov, likvidirala več deset palestinskih borcev in uničila več vojaških objektov.

Foto: PROFIMEDIA

Izraelska ofenziva se nadaljuje

Izraelska ofenziva v Gazi, ki je ta teden vstopila v deseti mesec, se ob tem nadaljuje z nezmanjšano silovitostjo. Tamkajšnja vojska je danes poročala o nadaljevanju operacij v mestu Gaza, kjer je znova napadla poslopje agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), ki naj bi ga po navedbah izraelskih sil koristile palestinske oborožene skupine. Do spopadov prihaja tudi v soseskah na zahodu mesta.

Iz mesta, kjer je izraelska vojska izdala ukaz za evakuacijo okrog 300.000 prebivalcev, ob tem poročajo o streljanju civilistov med begom in množičnem uničenju. Izraelske sile so v več kot devetmesečni ofenzivi v Gazi po zadnjih podatkih skupno ubile najmanj 38.345 ljudi, še več kot 88.000 je ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah je bilo ubitih najmanj 50 Palestincev.

Foto: PROFIMEDIA

Obljuba iz Libanona: “Kar sprejme Hamas, bomo sprejeli vsi”

Vodja libanonskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je v sredo dejal, da bodo spoštovali vsako odločitev zavezniškega palestinskega gibanja Hamas glede morebitne prekinitve ognja v Gazi in prenehali z operacijami proti Izraelu.

“Hamas se pogaja v imenu celotne osi odpora,” je dejal Nasrala, pri čemer je imel v mislih več zavezniških oboroženih skupin, ki so dejavne po celotnem Bližnjem vzhodu in nasprotujejo Izraelu in ZDA. “Vse, kar sprejme Hamas, bomo sprejeli vsi. Od Hamasa ne zahtevamo, da se usklajuje z nami, saj je ta bitka v prvi vrsti njihova,” je še dejal Nasrala.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah od začetka vojne v Gazi 7. oktobra lani podpira Hamas v spopadih proti izraelski vojski in se ob libanonsko-izraelski meji prav tako redno spopada z Izraelci, kar je v zadnjih mesecih okrepilo strahove pred širitvijo spopadov po celotni regiji.

Nasrala je svojo izjavo v sredo podal kmalu po srečanju z delegacijo Hamasa, medtem pa naj bi se v Katarju nadaljevala tudi pogajanja o premirju v Gazi.

Foto: PROFIMEDIA

Po več mesecih brezplodnih diplomatskih prizadevanj so ta teden domnevno znova stekli pogovori ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA, na katerih naj bi poskušali doseči napredek v smeri prekinitve ognja in izpustitve izraelskih talcev, ugrabljenih med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra lani.

Novoizvoljeni iranski predsednik Masud Pezeškian je v pismu vodji Hamasa Ismailu Haniji izrazil podporo palestinskemu islamističnemu gibanju, danes poročajo iranske tiskovne agencije. Ob tem je Izrael obtožil izvajanja apartheida in poudaril, da je podpiranje Palestincev človeška in islamska dolžnost.

ZDA z novimi sankcijami proti izraelskim naselbinam na Zahodnem bregu

Ameriška vlada je danes v povezavi z izraelskimi naselbinami na Zahodnem bregu in nasiljem Izraelcev sprejela nove sankcije. Nove sankcije ZDA med drugim določajo finančne omejitve za štiri t. i. postojanke na Zahodnem bregu. Čeprav so po mednarodnem pravu vse izraelske naselbine na zasedenih ozemljih nezakonite, Izrael razlikuje med naselbinami oziroma postojankami, ki so zgrajene brez dovoljenja vlade, in odobrenimi naselbinami.

“Postojanke se uporabljajo za uničevanje pašnikov, omejevanje dostopa do vodnjakov in nasilne napade na sosede Palestince,” je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. “Izraelsko vlado odločno pozivamo, naj nemudoma sprejme ukrepe, s katerimi bodo posamezniki in entitete odgovarjali za svoja dejanja. Če teh ukrepov ne bo, bomo še naprej sprejemali lastne ukrepe,” je dodal.

Ameriško zunanje ministrstvo je sankcije uvedlo tudi proti skupini Lehava, ki jo opisujejo kot “največjo nasilno skrajno organizacijo v Izraelu” z več kot 10.000 člani. Potem ko je Izrael junija napovedal legalizacijo dodatnih petih postojank, so danes to potezo obsodili tudi tudi zunanji ministri držav G7 ter izrazili nasprotovanje širjenju zasedenih ozemelj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obsodili so tudi nedavno odločitev Izraela, da zaseže približno 12,7 kvadratnih kilometrov ozemlja na zasedenem Zahodnem bregu in ga razglasi za državno ozemlje. Kot so zapisali, je to po sporazumih iz Osla, ki sta bila podpisana leta 1993 in 1995, največja tovrstna razglasitev državnih zemljišč.

Širjenje izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu se je okrepilo po letu 2022, ko je Benjamin Netanjahu tretjič prevzel vodenje vlade. ZDA so Netanjahuja večkrat opozorile pred zaostrovanjem napetosti na Zahodnem bregu, kjer je sedež Palestinske uprave. Sankcije proti nezakonitim naselbinam in z njimi povezanimi posamezniki so v zadnjem času sprejeli tudi v EU in Združenem kraljestvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!