Oborožen Francoz podtaknil požar v sinagogi, policisti so ga ustrelili

Svet 17. Maj 202409:13 > 10:04 1 komentar
Sinagoga v Rouenu
Sinagoga v Rouenu (Foto: PROFIMEDIA)

V Rouenu v Franciji gori sinagoga. Požar je podtaknil oborožen moški, ki ga je policija zaradi nevarnega vedenja kasneje ustrelila. Gasilci so požar sčasoma ukrotili. Državno tožilstvo preiskuje tako požig kot uboj požigalca.

Francoski policisti so v mestu Rouen ustrelili oboroženega moškega, ki je podtaknil požar v sinagogi, poroča BBC.

Moški je bil oborožen z nožem in železno palico. Ko se je ob prihodu policije z orožjem pomaknil proti policistom, so ga ustrelili, moški je umrl. Policija je bila o dogodku obveščena okoli 6.45, ko so v bližini sinagoge opazili, da se iz nje vali dim.

Na kraju dogodka so poleg policistov tudi gasilci, ki so požar sčasoma ukrotili, tudi piše BBC. Po prvih ocenah je v sinagogi nastala “znatna” škoda. Lokalni državni tožilec, ki je prav tako na terenu, je dejal, da so odprli dve preiskavi, in sicer o sumu kazenskega dejanja požiga bogoslužne stavbe in uboju moškega pred stavbo.

Župan Rouena Nicolas Mayer-Rossignaol je o dogodku dejal, da napad na sinagogo ni prizadel samo judovske skupnosti, ampak šokiral celotno mesto. Notranji minister Gérald Darmanin pa je policijo pohvalil za njeno odzivnost in pogum.

Druge podrobnosti o dogodku za zdaj niso znane.

Francija ni edina evropska država, ki je od oktobrskega napada Hamasa na Izrael, ki je privedel do vojne v Gazi, doživela porast antisemitizma. V Franciji živi največja judovska skupnost za Izraelom in ZDA, pa tudi največja muslimanska skupnost v Evropi, poroča STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje