Obrat v Litvi? Danes potekajo parlamentarne volitve

Svet 13. Okt 202407:43 2 komentarja
Volitve v LItvi
Foto: Janis Laizans/REUTERS

V Litvi bodo danes potekale parlamentarne volitve, ki bi po štirih letih vlade pod vodstvom konservativcev lahko prinesle menjavo oblasti.

Največ podpore naj bi namreč volilci glede na ankete namenili opozicijskim socialdemokratom. Precej glasov naj bi po napovedih odnesla tudi novoustanovljena populistična stranka.

Trenutna litovska vlada pod vodstvom konservativne stranke Domovinska unija – Litovski krščanski demokrati (TS-LKD) premierke Ingride Šimonyte, ki tvori koalicijo z liberalnima Stranko svobode (LP) in Gibanjem liberalcev (LS), bi se lahko po današnjih volitvah poslovila.

Predvolilne ankete so namreč pokazale, da naj bi TS-LKD podprlo 15 odstotkov volilcev, medtem ko naj bi kot zmagovalci iz volilne tekme izšli opozicijski socialdemokrati pod vodstvom Vilije Blinkevičiute, ki jim ankete napovedujejo do 25 odstotkov glasov.

Del podpore naj bi konservativcem med drugim odnesla lani ustanovljena stranka Nemuno Aušra populističnega politika Remigijusa Žemaitaitisa, ki je v kazenskem postopku zaradi antisemitskih izjav.

Napovedujejo ji do 16 odstotkov podpore. Obe večji stranki sicer izključujeta možnost povolilnega sodelovanja z Žemaitaitisom.

Volitve potekajo v času, ko ruska vojna v Ukrajini sproža vse večjo zaskrbljenost, zlasti v Baltski regiji. V tej luči se tako konservativci kot socialni demokrati strinjajo glede zunanje in obrambne politike, ki vključuje nadaljevanje podpore Ukrajini, več razhajanj med njimi pa je opaziti pri notranjepolitičnih zadevah.

V državi s približno tremi milijoni prebivalcev lahko voli okrog 2,4 milijona ljudi. Predčasno so lahko svoj glas oddali že od torka do četrtka. Za štiriletni mandat bodo v dveh krogih volili 141 članov parlamenta, imenovanega seimas. Drugi krog bo potekal 27. oktobra. Današnje volitve predstavljajo nadaljevanje super volilnega leta v Litvi, kjer so letos že volili predsednika in poslance v Evropski parlament.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje