Obsodili 99-letno nekdanjo nacistično tajnico

Svet 20. Avg 202412:58 6 komentarjev
Irmgard Furchner
Irmgard Furchner (Foto: Christian Charisius/REUTERS)

Zvezno sodišče je potrdilo dvoletno pogojno kazen za nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 99-letno Irmgard Furchner, ker je sodelovala pri sistematičnem pobijanju več kot 10.500 ljudi v nemškem taborišču Stutthof na severu Poljske. Sodba je pravnomočna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče v Leipzigu je obravnavalo pritožbo obrambe na odločitev sodišča v kraju Itzehoe iz leta 2022.

Na ustni obravnavi konec julija je obramba med drugim trdila, da niso dokazali, da je Furchner res vedela, kaj se dogaja v taborišču, prav tako da se njeno delo tajnice ni bistveno razlikovalo od predhodnega dela v banki.

Furchner je od junija 1943 do aprila 1945 kot civilna uslužbenka delala v poveljstvu Stutthofa v bližini Gdanska. Sodišče jo je spoznalo za krivo, da je odgovornim v koncentracijskem taborišču pomagala pri sistematičnem pobijanju zapornikov.

Dobila kazen za mladoletne

Obsojena je bila na kazen za mladoletne, dve leti pogojno, saj je bila v času storitve kaznivih dejanj mlajša od 21 let.

Primer velja za verjetno zadnje sojenje v Nemčiji za zločine iz časa nacizma.

V taborišču Stutthof blizu današnjega Sztutowa je po ocenah umrlo okoli 65.000 ljudi. Med njimi so bili Judje, poljski partizani in sovjetski vojni ujetniki. Furchner je delala v pisarni poveljnika taborišča Paula Wernerja Hoppeja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje