Obveščevalni incident na Kitajskem: upokojenec za drobiž kupil zaupne dokumente

Svet 11. Jul 202413:48 0 komentarjev
kitajska vojska
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska vojaška uslužbenca sta dobila nalogo, da uničita približno 30 kilogramov zaupnih vojaških dokumentov. Namesto tega sta jih prodala podjetju, ki se ukvarja z reciklažo. Nekaj svežnjev dokumentov je nato v lokalni trgovini za nekaj centov kupil upokojenec.

Ministrstvo je incident opisalo v objavi na družbenih omrežjih in javnost spodbudilo k pazljivosti glede nacionalne varnosti. Obenem je pohvalilo upokojenca, ker je dokumente predal oblastem.

Gospod Džang, kot so ga poimenovale kitajske oblasti – te običajno ne razkrivajo polne identitete ljudi, ki ne zasedajo visokih položajev, je zbiratelj vojaških časopisov in revij. Do dokumentov je prišel, ko je v lokalni trgovini našel dve vreči, polni svežnjev listin, za katere se je zdelo, da so povezani z vojsko. Odločil se je kupiti štiri zvezke in zanje odštel dobrih 6 juanov (okoli 0,8 evra).

Ko je nato listine pregledoval in na njih opazil oznako zaupno, je najdbo takoj prijavil na posebni telefonski številki za javno varnost, so sporočili z ministrstva. Oblasti so takoj za tem na njegov dom poslale agente, ki so dokumente zasegli. Prav tako so izvedli preiskavo v trgovini, kjer je upokojenec dokumente kupil, in v njej našli še okoli 200 zaupnih dokumentov.

Incident ni povzročil hujšega uhajanja tajnih podatkov

Kot so še pojasnili, so se tajne listine v trgovini znašle po tem, ko je bilo dvema vojaškima uslužbencema naročeno, da uničita okoli 30 kilogramov dokumentov. Namesto tega sta jih za okoli 0,9 juana (okoli 0,1 evra) za kilogram oziroma skupaj za okoli 26 juanov (dobre 3 evre) prodala podjetju za recikliranje.

Kitajske oblasti so še sporočile, da incident ni povzročil znatnega uhajanja obveščevalnih podatkov, so pa posvarile pred morebitnimi posledicami, če bi dokumenti prišli v roke posameznikom s prikritimi nameni, poroča tiskovna agencija Associated Press.

Proti vsem vpletenim, ki so bili odgovorni, da se je to zgodilo, so zaradi kršenja kitajske zakonodaje uvedli postopke. Prav tako bodo opravili revizijo postopkov uničenja dokumentov, da bi se lahko v prihodnje izognili podobnim incidentom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!