Obvezno služenje vojaškega roka na Hrvaškem: znanih več podrobnosti

Svet 09. Jul 202418:01 1 komentar
Hrvaška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Januarja prihodnje leto bo na Hrvaškem začelo veljati obvezno služenje vojaškega roka. Za tiste, ki se bodo sklicevali na ugovor vesti, je predviden civilni vojaški rok, ki pa bo daljši, danes piše reški Novi list.

Na Hrvaškem bo s 1. januarjem po napovedih ministra za obrambo Ivana Anušića začelo veljati obvezno služenje vojaškega roka. Obvezno vojaško usposabljanje bo po neuradnih ocenah opravilo okoli 4.000 nabornikov letno.

Da bo obvezno služenje vojaškega roka začelo veljati 1. januarja, je Anušić napovedal konec maja. Za hrvaško nacionalno televizijo HRT je takrat pojasnil, da na začetku še ne bo potekal v polnem obsegu, in dodal, da morajo program še predstaviti vladi.

Obvezno služenje vojaškega roka bo po dosedanjih informacijah trajalo dva do tri mesece. Če bo trajalo dva meseca, bodo naborniki opravili osnovno pehotno usposabljanje, če bi služenje vojaškega roka trajalo tri mesece, pa bi jih v tretjem mesecu poslali na eno od oblik specialističnega usposabljanja v kopenski voski, letalstvu ali mornarici, še piše Novi list.

Usposabljanje bo predvidoma potekalo v vojašnicah v Požegi, Sinju in Kninu. Po odsluženem vojaškem roku pa se bodo naborniki lahko odločili za vrnitev v civilno življenje ali za poklicno kariero v oboroženih silah.

Vojaški rok bodo morali služiti polnoletni moški

Zavezanci za služenje vojaškega roka bodo polnoletni moški. Vsako leto na Hrvaškem postane polnoletnih 17.000 do 18.000 moških. Nekateri od njih ne bodo prestali zdravniškega pregleda, nekateri pa se bodo sklicevali na ugovor vesti, zaradi česar na ministrstvu ocenjujejo, da jih bo obvezno vojaško usposabljanje vsako leto opravilo od 4000 do 4500.

Civilno usposabljanje v vojski, ki ga bodo morali opravljati tisti z ugovorom vesti, bo po pisanju reškega časnika, ki se sklicuje na neuradne informacije ministrstva, daljše od vojaškega usposabljanja. Prek sistema civilne zaščite se bodo usposabljali za ravnanje ob naravnih nesrečah, kot so požari ali poplave, ali pa se bodo naučili osnov prve pomoči.

Na Hrvaškem so obvezno služenje vojaškega roka ukinili leta 2007. Trenutno v tej državi poteka prostovoljno služenje vojaškega roka. Tisti, ki ga opravljajo, so upravičeni do nadomestila v višini 900 evrov na mesec. Nadomestilo bodo po napovedih ministrstva prejeli tudi tisti, ki bodo služili obvezni vojaški rok, a bo najverjetneje nekoliko manjše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje