Očitki na račun hrvaške komisarke, ki je za službene poti porabila 360.000 evrov

Svet 13. Sep 202421:20 0 komentarjev
Dubravka Šuica
Foto: PROFIMEDIA

Podpredsednica Evropske komisije za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica je v petletnem mandatu opravila 148 službenih poti, katerih stroški so skupno znašali okoli 360.000 evrov. Med njimi so bila tudi potovanja v rodni Dubrovnik, je pred dnevi razkril hrvaški Index. V Evropski komisiji so danes zagotovili, da je potovala v skladu s predpisi.

Evropska komisarka Dubravka Šuica je po pisanju hrvaškega portala Index.hr porabila skoraj 200.000 evrov sredstev iz proračuna Evropske komisije samo za potne stroške, še 54.000 evrov so znašali stroški bivanja, 22.580 evrov pa dnevnice. Drugi stroški, povezani s službenimi potmi, so znašali nekaj manj kot 86.000 evrov.

Skoraj 60 njenih službenih poti med letoma 2019 in 2024 se je nanašalo na odhod na misijo v Zagreb, 23-krat pa je službeno potovala v rodni Dubrovnik. Razlogi za potovanja hrvaške komisarke so bili različni. Namen nekaterih službenih poti v Zagreb je bil denimo zgolj pogovor s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem ali z nekaterimi ministri in državnimi sekretarji.

Del ene od službenih poti je bilo tudi romanje v svetišče Marija Bistrica, ki ga je pripravila organizacija Katarina Zrinski pod okriljem vladajoče hrvaške stranke HDZ. Med uradne misije je redno uvrščala tudi potovanje na festival sv. Vlaha in dan veteranov v Dubrovniku, je še razkril Index.

Evropska komisija: Stroški njenih službenih poti v skladu s pravili

Stroški njenih službenih poti so bili v skladu z veljavnimi pravili in v skladu s proračunom, ki so ji ga odobrili, je danes na vprašanje glede potnih stroškov Šuice odgovoril tiskovni predstavnik Evropske komisije Balazs Ujvari. Pojasnil je, da ima komisija vzpostavljen sistem in proračun za vsako leto, ki vključuje kritje potnih stroškov komisarjev, potne stroške pa, da potrjujejo vodje kabinetov komisarjev.

Predstavnik komisije Eric Mamer pa je ob pripombi novinarja glede števila njenih poti, destinacij in namena potovanj dejal, da ne delajo primerjalne analize med komisarji, koliko kdo potuje in kam. Pri tem je poudaril, da imajo komisarji različne resorje in da nekateri morajo potovati več, drugi manj, bistveno vprašanje pa da je, ali spoštujejo pravila ali ne. “V tem primeru se spoštujejo,” je dodal.

Šuico je hrvaška vlada konec julija znova predlagala za komisarsko kandidatko. Med letoma 2013 in 2019 je bila evropska poslanka v vrstah Evropske ljudske stranke (EPP), pred tem je bila poslanka v hrvaškem parlamentu, še prej pa dvakrat županja Dubrovnika. Do prevzema prvega županskega mandata je bila zaposlena v šolstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!