Od kod izhaja neresnična Trumpova izjava o priseljencih, ki jedo mačke in pse?

Svet 19. Sep 202419:52 3 komentarji
Izrezek Trumpovih podpornikov
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Ko je pred dobrim tednom Donald Trump na soočenju govoril o priseljencih, ki da ubijajo in jedo hišne ljubljenčke, se je večina le nasmehnila. Izjava, ki izvira iz govoric in je nihče ni potrdil kot resnično, je za seboj potegnila grožnje latinskoameriškim priseljencem in 33 lažnih groženj z bombami. Nepotrjeno zgodbo iz mesta Springfield kljub večkratni zavrnitvi še naprej širi tudi Trumpov podpredsedniški kandidat Vance. Ob tem pravi, da je za določene cilje pripravljen tudi ustvarjati zgodbe.

“V Springfieldu jedo pse, ljudje, ki so prišli, jedo mačke. Jedo hišne ljubljenčke ljudi, ki tam živijo,” je pred tednom dni na predsedniškem soočenju dejal republikanski kandidat Donald Trump. Izjava se je nanašala na latinskoameriške priseljence in je odsevala eksplozivnost in nepredvidljivost celotnega Trumpovega nastopa. Moderator je po bizarni izjavi nekdanjega predsednika takoj izpostavil, da po podatkih mestnih oblasti ni nobenega dokaza, ki bi potrdil resničnost njegovih navedb.

Trumpovim trditvam, ki jih tudi do danes ni potrdil še nihče, je v mestu v zvezni državi Ohio sledil val lažnih groženj z bombami. Po pisanju NBC News so jih v tednu po soočenju našteli 33, v lažnih grožnjah pa so bila tudi sovražna sporočila, uperjena proti priseljencem. Zaradi lažnih groženj z bombami so morali evakuirati več šol in občinskih institucij.

Od kod torej izvirajo trditve, ki so se širile že pred Trumpovim nastopom na soočenju? Zgodba ni tako enostavna, saj so nepotrjene navedbe o haitijskih priseljencih, ki jedo hišne ljubljenčke, prihajale z različnih koncev. Navedbe je avgusta letos na seji mestnega sveta prvič javno izrekel 28-letni samooklicani spletni vplivnež, ki se ni predstavil. Med pritožbami nad vedenjem Haitijcev je navedel, da v parku lovijo gosi, ki jih nato ubijajo in jedo. Konkretnih okoliščin ni pojasnil.

Sledila so nova pričanja, ki pa so spet ostala na trhlih nogah. Na Facebooku je neki uporabnik zapisal, da so haitijski priseljenci ubili mačko. Uporabnik, ki je zgodbo objavil, je navedel, da je zanjo slišal “od prijatelja sosedove hčerke”. Konec avgusta je nato zakrožil posnetek ženske, ki naj bi jo policija aretirala, ker je ubila in pojedla mačko. Številni so posnetek povezovali s Springfieldom in Haitijci, a se je incident zgodil v 273 kilometrov oddaljenem mestu Canton. Tamkajšnja policija je za BBC dejala, da je aretirana ameriška državljanka in da niso obravnavali nobene pritožbe v zvezi s haitijskimi priseljenci.

Springfield: mesto zatona in vzpona, ki so ga poganjali priseljenci s Haitija

Mestne oblasti so za več medijev jasno zatrdile, da ni dokazov o resničnosti izjav o priseljencih, ki jedo in pobijajo hišne ljubljenčke. “Kredibilne trditve ali poročila o predstavnikih priseljenske skupnosti, ki naj bi poškodovali ali zlorabljali hišne ljubljenčke, ne obstajajo,” se je glasil odgovor mestnega sveta za BBC.

Policija v Springfieldu ob lažnih grožnjah z bombami
Policija v Springfieldu ob lažnih grožnjah z bombami (Foto: PROFIMEDIA)

Za lažje razumevanje ozadja trditev o dogajanju v Springfieldu se je treba ozreti tudi na razvoj mesta. Kot je v podkastu The Daily pojasnila novinarka New York Timesa Miriam Jordan, je mesto dolgo časa veljalo za cvetoče industrijsko središče, ki je na vrhuncu imelo 80.000 prebivalcev. Ker se je proizvodnja številnih podjetij začela seliti v države s cenejšo delovno silo, je Springfield začel izgubljati pomen, prav tako pa so ga zapustili tudi številni prebivalci. Kot je dejala Jordan, so si mestne oblasti pred leti začele prizadevati za oživitev mesta in tamkajšnjega gospodarstva, kar jim je uspelo.

Oživitev industrije pa je spremljalo pomanjkanje delovne sile, kar so začeli reševati priseljenci. Po pisanju ameriških medijev je v zadnjih štirih letih v Springfield prišlo okoli 15.000 priseljencev, večinoma s Haitija. Ker v njihovi državi divjajo brezvladje in oboroženi spopadi med tolpami, jim ZDA podeljujejo začasno zaščito, kar pomeni, da v državi bivajo povsem zakonito. Kot je orisala novinarka Jordan, so Haitijci mestu z nekaj manj kot 60.000 prebivalci prinesli precej koristi.

Zaradi množičnosti pa so se pojavile tudi nekatere težave. Hitra rast prebivalstva je v Springfieldu začela dvigovati cene nepremičnin, v šolah so morali zaposliti nove učitelje angleščine in prevajalce, saj otroci priseljencev jezika večine niso obvladali. Prevajalce so potrebovali tudi v drugih ustanovah v mestu, kar je podaljšalo postopke v uradih in obiske v zdravstvenih domovih.

Med prebivalci mesta se je zaradi težav začelo negodovanje, ki je eskaliralo po tragični prometni nesreči avgusta lani. Kot piše časnik Independent, je haitijski priseljenec z avtomobilom nepravilno zavil in trčil v šolski avtobus, ki se je nato prevrnil. V nesreči je umrl 11-letnik, še vsaj 20 otrok pa je bilo poškodovanih. Voznik je bil obsojen na najmanj devet let zaporne kazni. Pritožbe domačinov so postale bolj glasne. Jezi zaradi visokih cen nepremičnin, preobremenjenega sistema in počasnega delovanja institucij pa se je pridružila tudi protimigrantska nastrojenost.

J.D. Vance
Senator iz Ohia in kandidat za podpredsednika ZDA J. D. Vance (Foto: REUTERS/Callaghan O’hare)

“Če moram ustvarjati zgodbe, potem bom to tudi storil”

To v predvolilni kampanji izkoriščata tudi Trump in njegov podpredsedniški kandidat J. D. Vance. Javnomnenjske ankete namreč kažejo, da so migracije za volilce druga najpomembnejša tematika po inflaciji, republikanski kandidatski par pa temi uporablja tudi za kritike sedanje administracije, katere del je demokratka Kamala Harris. Vance, sicer senator iz Ohia, je o domnevnih težavah zaradi priseljencev v Springfieldu začel govoriti julija, dan pred predsedniškim soočenjem pa je na omrežju X delil nepreverjene navedbe o Haitijcih, ki pobijajo in jedo hišne ljubljenčke.

Podpredsedniški kandidat republikanske stranke je tudi po Trumpovem soočenju nadaljeval širjenje nepreverjenih navedb o Springfieldu in te potisnil v ospredje svojih nastopov. V povezavi s tem je bila zelo zanimiva Vanceova izjava ob nedavnem nastopu na televiziji CNN. “Ameriški mediji so te stvari popolnoma ignorirali, dokler s Trumpom nisva začela govoriti o mačjih memih. Če moram ustvarjati zgodbe, da bodo ameriški mediji dejansko posvetili pozornost trpljenju Američanov, potem bom to tudi storil,” je dejal senator iz Ohia.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje