Od začetka invazije v Rusiji aretiranih več kot 13.000 protestnikov

Svet 13. Mar 202213:03 > 13:55 0 komentarjev
Rusija
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Prebivalci različnih ruskih mest še naprej protestirajo zoper vojno v Ukrajini. Ruske oblasti si proteste prizadevajo zatreti, zaradi česar so v Rusiji priča množičnim aretacijam. Skupno je bilo v Rusiji po navedbah OVD-Info od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja aretiranih več kot 13.800 ljudi.

V Rusiji so danes aretirali več kot 260 ljudi, ki so v 23 mestih po državi protestirali proti vojni v Ukrajini, je sporočila organizacija OVD-Info, ki bdi nad aretacijami in protesti, njene navedbe pa povzema Al Džazira.

Aretacije so potekale med drugim v Vladivostoku na skrajnem vzhodu Rusije, Irkutsku ob Bajkalskem jezeru in sibirskem Tomsku. Fotografije in videoposnetki na družbenih omrežjih kažejo, kako policisti v čeladah in polni opremi vlečejo posameznike.

Skupno je bilo v Rusiji po navedbah OVD-Info od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja aretiranih več kot 13.800 ljudi.

“Čeprav se morda ne znajdeno na naslovnicah, se protesti proti vojni v Rusiji niso končali. Niti se niso aretacije. To je Jekaterinburg danes – mirni shodi se že dogajajo po več sibirskih mestih /…/,” je prek Twitterja sporočil Matthew Luxmoore, dopisnik ameriškega Wall Street Journala (WSJ).

Proteste čez dan pričakujejo tudi v Moskvi in Sankt Peterburgu. V Moskvi so turistično zelo obiskano območje ob Kremlju obdali s kovinskimi ograjami in tako preprečili dostop do njega, je poročal dopisnik dpa. Za primer novih protestov je v pripravljenosti na stotine pripadnikov posebne policijske enote, nekateri so opremljeni z neprebojnimi jopiči in čeladami. Oborožene osebe in vozila za prevoz priprtih je opaziti tudi pred dumo.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je pred dnevi pozval sodržavljane k nadaljevanju protestov proti ruski invaziji na Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!