Znano je, kdaj bo v Bruslju zaslišanje Marte Kos

Svet 10. Okt 202412:13 1 komentar
Zaslišanje Marte Kos pred parlamentarnim odborom DZ
Foto: Borut Živulović/BOBO

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (Afet) bo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Marto Kos zaslišal v četrtek, 7. novembra. Odbor je bil zadovoljen z njenimi pojasnili o izvoru premoženja in je prižgal zeleno luč.

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je na današnji seji v Strasbourgu določila razpored komisarskih zaslišanj pred pristojnimi odbori, ki bodo potekala od ponedeljka, 4. novembra, do torka, 12. novembra.

Vsak dan, razen 8. in 11. novembra, so predvidena po štiri oziroma šest zaslišanj. V skladu z razporedom bo Afet kandidatko za evropsko komisarko za širitev EU Marto Kos zaslišal v četrtek, 7. novembra, dopoldne.

Poleg pristojnega odbora, v katerem so nadomestni člani tudi slovenski evroposlanci Milan Zver (EPP/SDS), Matej Tonin (EPP/NSi), Matjaž Nemec (S&D/SD), Marjan Šarec (Renew/Svoboda) in Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna), bodo kot povabljeni na zaslišanju sodelovali še odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), odbor za ustavne zadeve (Afco) in pododbor Afeta, pristojen za človekove pravice (Droi).

Kdaj bodo zaslišali ostale?

Sočasno z zaslišanjem slovenske kandidatke bo potekalo še zaslišanje kandidata za komisarja za podnebje Wopkeja Hoekstre iz Nizozemske. Popoldne pa bosta pred poslance stopila še Poljak Piotr Serafin, ki je kandidat za komisarja za proračun, in Latvijec Valdis Dombrovskis, ki naj bi kot komisar pokrival področja gospodarstva in produktivnosti ter implementacije in poenostavitve.

Kandidate za podpredsednice oziroma podpredsednike nove Evropske komisije Tereso Ribera, Roxano Minzatu, Stephana Sejourneja, Kajo Kallas, Henno Virkkunen in Raffaeleja Fitta bodo medtem zaslišali povsem na koncu 12. novembra.

Še pred zaslišanji bodo morali kandidati odgovoriti na pisna vprašanja odborov, ki jih je prav tako danes potrdila konferenca predsednikov parlamenta. Časa imajo do 22. oktobra.

Za uspešno opravljeno zaslišanje bodo morali kandidata oziroma kandidatko podpreti koordinatorji političnih skupin, ki imajo v pristojnem odboru oziroma odborih skupaj najmanj dve tretjini članov. Če kandidat ne bo zbral zadostne podpore, mu bodo lahko poslali dodatna vprašanja ali pa ga pozvali na dodatno zaslišanje. Če tudi nato ne bo zbral dvotretjinske podpore, bodo o njem glasovali vsi člani pristojnega odbora oziroma odborov. Za potrditev bo v tem primeru potreboval navadno večino.

Na koncu bodo morali celotno komisijo pod vodstvom Ursule von der Leyen evroposlanci potrditi še na plenarnem zasedanju, kar je mogoče pričakovati zadnji teden novembra. Če pri zaslišanjih ne bo večjih zapletov, bo nova Evropska komisija mandat nastopila 1. decembra.

Zadovoljni so bili z njenimi pojasnili

Pred potrditvijo razporeda je zeleno luč za zaslišanja prižgal parlamentarni odbor za pravne zadeve (Juri), ki je ugotovil, da pri komisarskih kandidatih ni konflikta interesov. Po prvi seji, ki je potekala pred enim tednom, je od 23 kandidatov, tudi slovenske kandidatke Marte Kos, zahteval dodatna pojasnila.

S pojasnili je bila očitno večina članov odbora zadovoljnih, saj so danes vsem 26 kandidatom prižgali zeleno luč za zaslišanja pred pristojnim parlamentarnim odborom oziroma odbori.

“Odbor Juri je opravil nepristransko in poglobljeno analizo izjav komisarskih kandidatov o interesih, v okviru katere je preveril, ali obstaja morebiten konflikt interesov glede na dodeljeni resor. Če so bile informacije nepopolne, smo zahtevali dodatne podrobnosti, da bi lahko ocenili vse relevantne elemente in sprejeli odločitev,” je ob zaključku postopka povedal predsednik odbora Ilhan Kjučjuk iz vrst liberalcev (Renew).

Članom odbora se je zahvalil za aktivno sodelovanje in temeljit pregled podatkov, s čimer so po njegovih besedah zaščitili interese odbora, parlamenta, pa tudi evropskih državljanov.

Evropski parlament v Strasbourgu
Foto: PROFIMEDIA

Iz politične skupine Zelenih so medtem sporočili, da ne morejo potrditi integritete postopka. “Odprta so bila še številna vprašanja, vendar pa skupini Evropske ljudske stranke (EPP) ter socialistov in demokratov (S&D) tega nista upoštevali, da bi zaščitili svoje komisarske kandidate,” je sporočil član odbora iz skupine Zelenih Sergei Lagodinski. Zato so člani odbora iz njegove skupine današnjo sejo še pred koncem protestno zapustili, je zapisal na družbenem omrežju X.

Da so se velike skupine vse dogovorile vnaprej, da bi zaščitile svoje kandidate, so opozorili tudi v politični skupini Levice. “Škandalozen proces,” je na omrežju X zapisala ena od vodij skupine Manon Aubry.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje