Odgovornost za napad v Ankari prevzela Delavska stranka Kurdistana

Svet 25. Okt 202413:59 0 komentarjev
Teroristični napad v Turčiji
Foto: Ismail Kaplan/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Delavska stranka Kurdistana (PKK) je prevzela odgovornost za sredin napad na turško državno obrambno podjetje (TAI) v bližini Ankare. V njem je bilo ubitih pet ljudi. Kot je na Telegramu danes sporočila PKK, je bil napad dolgo načrtovan in naj bi bil opozorilo zaradi "genocidnih praks" turške vlade proti Kurdom.

“Akcijo žrtvovanja proti podjetju TAI v Ankari okoli 15.30 v sredo je izvedla ekipa iz Bataljona nesmrtnih,” je na Telegramu sporočila PKK, ki je ob tem navedla tudi imeni domnevnega napadalca in napadalke.

Operacija je bila načrtovana že dolgo časa, je dodala PKK in pojasnila, da ta ni povezana z nedavnim političnim dogajanjem v Turčiji, kjer se je zdelo, da želijo turške oblasti začeti pogajanja o rešitvi spora s kurdskimi oboroženimi skupinami.

Cilj je bil poslati “opozorila in sporočila proti genocidnim praksam in pokolom s strani turške vlade”, je v sporočilu še navedla PKK, ki je podjetju TAI očitala, da je njegovo orožje “pobilo na tisoče civilistov v Kurdistanu, vključno z otroki in ženskami”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sredin napad je bil usmerjen proti enemu najpomembnejših turških podjetij za proizvodnjo letalskih in vesoljskih tehnologij Turkish Aerospace Industries, v katerem je bilo poleg petih smrtnih žrtev ranjenih tudi 22 ljudi, med njimi sedem pripadnikov specialne enote.

Podjetje med drugim razvija brezpilotne letalnike, ki jih turška vlada po poročanju lokalnih medijev uporablja v boju proti PKK.

Turške oblasti so odgovornost za napad nemudoma pripisale PKK, ki je v Turčiji prepovedana, Ankara in zahodne države pa so jo uvrstile na seznam terorističnih skupin.

Turška vojska se je na napad v četrtek odzvala z zračnimi napadi na cilje kurdskih oboroženih skupin v Iraku in Siriji, v katerih je bilo po poročanju kurdske tiskovne agencije ANHA ubitih 12 civilistov, še 25 pa ranjenih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!