Odkrili tako hiter objekt, da bi lahko ušel iz Rimske ceste: “Zelo vznemirljivo”

Svet 01. Sep 202405:00 0 komentarjev
Ljubiteljski znanstveniki so odkrili neznano nebesno telo
Ljubiteljski znanstveniki so odkrili neznano nebesno telo. Navdušilo jih je zaradi svoje majhne mase in velike hitrosti. Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ljubiteljski znanstveniki so zaznali posebno nebesno telo. Zakaj posebno? Ima namreč izjemno majhno maso, potuje pa tako hitro, da bi lahko ušlo gravitaciji in zapustilo Rimsko cesto, piše CNN.

Ljubiteljski znanstveniki so zaznali do zdaj še neznan objekt, ki skozi Rimsko cesto potuje s takšno hitrostjo, da bi lahko ušel gravitaciji in dosegel medgalaktični prostor, poroča CNN. Objekt se je ob odkritju gibal s hitrostjo 600 kilometrov na sekundo. Sonce za primerjavo okoli Rimske ceste kroži s hitrostjo 200 kilometrov na sekundo.

Če bodo za zdaj še domnevanja potrdile tudi uradne raziskave, bi to lahko postala prva “hiper hitra” zvezda z zelo majhno maso. Zvezd z majhno maso je sicer več, ker imajo pri nastajanju prednost pred objekti z večjo maso, a je lažje objekte težje odkriti, ker so hladnejši in manj svetleči, je povedal soavtor študije Roman Gerasimov.

Hiper hitre zvezde – o njihovem domnevnem obstoju so raziskovalci prvič pisali že leta 1988 – so odkrili leta 2005. Gre za izjemno redko odkritje, zato je vse skupaj “še posebej vznemirljivo”, dodaja Gerasimov.

Ali odkritje vodi do populacije hitrih zvezd z majhno maso?

Zvezdo CWISE J124909.08+362116.0 oziroma krajše J1249+36 so prvi zaznali prostovoljci v projektu Backyard Worlds: Planet 9. Avtorji študije navajajo, da je zvezda pritegnila pozornost prav zaradi svoje hitrosti.

“Ne morem opisati stopnje navdušenja. Ko sem prvič videl, kako hitro se giblje, sem bil prepričan, da so o tem zagotovo že poročali,” je povedal soavtor študije Martin Kabatnik. Odkritje so potrdili še z nadaljnjimi opazovanji z več teleskopi, ki so objekt tudi izostrila.

Znanstvenike je ob odkritju močno begala majhna masa objekta. Niso bili namreč prepričani, ali gre dejansko za zvezdo ali rjavo pritlikavko, nebesno telo, ki ni ne zvezda ne planet. A nobena od rjavih pritlikavk še ni imela tako velike hitrosti.

Objekt morajo znanstveniki zdaj naknadno preučiti. Z več podrobnostmi objekta bi namreč astronomi lahko ugotovili, ali novo odkriti objekt predstavlja širšo populacijo objektov z veliko hitrostjo in majhno maso.

Gre za skupino astronomov in ljubiteljskih znanstvenikov, njihovo raziskavo pa so objavili v reviji The Astrophysical Journal Letters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!