Odmeva sporazum med Rusijo in Severno Korejo: Japonska močno zaskrbljena

Svet 20. Jun 202410:22 > 13:49 7 komentarjev
vladimir Putin in Kim Jong Un
Alexander Zemlianichenko/REUTERS

Japonska je močno zaskrbljena, ker ruski predsednik Vladimir Putin med obiskom v Severni Koreji ni izključil vojaškega in tehničnega sodelovanja v okviru sporazuma, ki ga je podpisal v Pjongjangu. Putin se danes mudi v Vietnamu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom v Pjongjangu podpisal sporazum o strateškem partnerstvu, ki vključuje tudi zavezo o vzajemni pomoči v primeru agresije na eno od podpisnic sporazuma. Putin je sporazum označil za prelomen dokument, ob tem pa pojasnil, da Rusija ne izključuje vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo.

Vendar pa bi takšno sodelovanje po mnenju Tokia “lahko pomenilo neposredno kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN v smislu vpliva na varnostno okolje, ki obdaja našo državo in regijo”, je novinarjem dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Jošimasa Hajaši.

Kot je pojasnil, je Japonska “resno zaskrbljena zaradi dejstva, da predsednik Putin ni izključil vojaško-tehničnega sodelovanja s Severno Korejo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin je tudi dejal, da bi bilo treba sankcije Združenih narodov proti severnokorejskemu režimu “revidirati”, kar je Hajaši označil za nesprejemljivo.

Ruski predsednik se je v torek in sredo mudil na obisku v Severni Koreji, ki jo je obiskal prvič po letu 2000. V Washingtonu in Kijevu so bili do Putinovega obiska v državi, ki po navedbah Zahoda dobavlja orožje Rusiji za vojno v Ukrajini, kritični.

Medtem Putin nadaljujejo turnejo po Aziji. Danes se mudi v Hanoju, kjer je poudaril pomen širitve strateškega partnerstva svoje države z Vietnamom, kjer se je prvi dan državniškega obiska srečal z vietnamskim kolegom To Lamom. Ta je izrazil željo po krepitvi obrambnega in varnostnega sodelovanja z Moskvo.

Lam in Putin sta na srečanju sprejela izjavo o nadaljnjem poglabljanju vsestranskega strateškega partnerstva med državama in podpisala več kot deset sporazumov o sodelovanju na področju energetike, pravosodja, izobraževanja in civilnih jedrskih projektov.

Vietnamski predsednik je po pogovorih dejal, da želita državi v luči varnostnih izzivov v regiji in svetu tudi okrepiti sodelovanje na področju obrambe in varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin v Vietnamu Putin v Vietnamu
Foto: PROFIMEDIA
Putin v Vietnamu Putin v Vietnamu
Foto: PROFIMEDIA
Putin v Vietnamu Putin v Vietnamu
Foto: PROFIMEDIA
Putin v Vietnamu Putin v Vietnamu
Foto: PROFIMEDIA
Putin v Vietnamu Putin v Vietnamu
Foto: PROFIMEDIA
Putin v Vietnamu Putin v Vietnamu
Foto: PROFIMEDIA

“Rusija pripisuje velik pomen krepitvi odnosov z Vietnamom,” pa je dejal Putin. Kot je povedal, imata državi enaka ali zelo podobna stališča do ključnih mednarodnih vprašanj.

Strani sta tudi izrazili obojestranski interes za ustvarjanje “ustrezne varnostne arhitekture v azijsko-pacifiški regiji, ki bi temeljila na načelih neuporabe sile in mirnega reševanja sporov”, je dejal ruski predsednik.

To je Putinov peti obisk v Vietnamu, ki velja za tesnega zaveznika Moskve še iz časov hladne vojne, in njegov prvi v tej jugovzhodni državi po letu 2017.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje