Odmevno sojenje v Franciji: “Sem posiljevalec, tako kot drugi v tej sobi”

Svet 17. Sep 202410:42 > 12:20 0 komentarjev
Dominique Pelicot
Foto: ZZIIGG/REUTERS

V Franciji poteka odmevno sojenje 51 moškim. Glavni na zatožni klopi je 71-letni Dominique Pelicot, ki je obtožen, da je več kot deset let omamljal ženo in novačil več kot 80 moških, ki so jo nato posilili. Pelicot je prvič pričal in priznal vse obtožbe z besedami: "Sem posiljevalec, tako kot drugi v tej sobi."

71-letni Dominique Pelicot je obtožen, da je ženo Gisele Pelicot omamljal z uspavalnimi tabletami ter jo ponujal drugim moškim za posilstva. V obdobju več kot desetih let jo je tako zlorabilo več kot 80 moških.

V Franciji poteka odmevno javno sojenje – na zatožni klopi je poleg Pelicota še 50 moških, ki so jih identificirali. Le 15 jih je priznalo posilstvo, drugi trdijo, da so le “sodelovali v seksualnih aktih”.

Danes je glavni obtoženec prvič pričal in dejal: “Sem posiljevalec, tako kot drugi v tej sobi. Vsi so vedeli, ne morejo trditi nasprotnega.”

O svoji zdaj že nekdanji ženi je dejal, da si tega ni zaslužila in da je bil z njo zelo srečen.

Pelicota so vprašali tudi o foto in video gradivu, na katerih moški zlorabljajo njegovo nezavestno ženo. Ti posnetki so bili ključni za preiskovalce pri izsleditvi 50 moških, ki so zdaj obtoženi posilstva. Pelicot je priznal, da jih je deloma snemal zaradi užitka, ampak tudi kot zavarovanje. “Prav zaradi teh posnetkov smo lahko našli ljudi, ki so sodelovali,” je dejal.

Gisele Pelicot
Gisele Pelicot. (Foto: Manon Cruz/REUTERS)

Pelicota je nato zaslišal Stephane Babonneau, eden od Giselinih odvetnikov, in ga vprašal, zakaj je ni nehal zlorabljati, tudi ko so se pojavila hude zdravstvene težave. Žrtev je pred tem že povedala, da jo je skrbelo, da ima Alzheimerjevo bolezen ali možganski tumor, ker je izgubljala lase, kilograme, pojavljale pa so se tudi velike vrzeli v njenem spominu. A vse to so bili stranski učinki zdravil, ki ji jih je dajal mož. “Poskušal sem prenehati, vendar je bila moja odvisnost močnejša, potreba je bila vedno večja,” je na to dejal Pelicot.

Sodišče je tudi Gisele Pelicot dalo možnost, da se odzove na pričanje obtoženca, ta pa je dejala: “Težko mi je to poslušati. 50 let sem živela z moškim, za katerega si nikoli ne bi predstavljala, da bi bil tega sposoben. Popolnoma sem mu zaupala.”

Pelicota pred tem zaradi bolezni (diagnosticirali so mu vnetje ledvic in ledvične kamne) skoraj teden dni ni bilo na sodišče, pričal pa naj bi ves dan. Sojenje se je začelo 2. septembra in se bo, če ne bo dodatnih zamud, končalo v sredini decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!