Odprtje italijanskih migrantskih centrov v Albaniji znova zamaknili

Svet 01. Avg 202412:36 1 komentar
Prebežniki v Italiji
Prebežniki v Italiji (Foto: PROFIMEDIA)

Odprtje italijanskih migrantskih centrov v Albaniji, ki naj bi začela delovati danes, so znova preložili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Italijanska premierka Giorgia Meloni je junija, ko je obiskala Albanijo, napovedala, da bosta centra začela delovati avgusta, vendar še vedno prihaja do zamud pri gradnji.

Skladno z dogovorom, ki sta ga Rim in Tirana sklenila novembra lani, je Italija v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za migrante, kjer bo obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju. Poleg tega bo vzpostavila migrantski točki, kjer bodo izvajali druge postopke.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je junija obiskala Shengjin in dejala, da bosta tamkajšnji sprejemni center in migrantska točka v vasi Gjader na začetku obravnavala tisoč migrantov na mesec, kasneje pa največ 3.000. Ob tem je napovedala, da morata oba centra delovati skupaj, in da “bosta pripravljena do 1. avgusta”.

Realnost pa je v nasprotju z njenimi napovedmi povsem drugačna, poroča AFP. V vasi Gjader je bilo doslej zgrajenih le nekaj stanovanjskih enot, pri čemer ni veliko znakov, da bi bila tamkajšnja točka za sprejem in nastanitev migrantov kmalu dokončana.

Italijanske oblasti, ki so odgovorne za gradnjo in upravljanje centrov, niso želele sporočiti novega datuma za njuno načrtovano odprtje ali začetek delovanja.

S prvima centroma za identifikacijo in sprejem migrantov v drugi državi želi Italija po lastnih navedbah pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se sooča s povečanim številom prebežnikov prek Sredozemskega morja. Dogovor je sicer sprožil obsežne kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje