Odpustili veleposlanika, ker je v uslužbenca meril z avtomatsko puško

Svet 01. Jun 202416:23 1 komentar
Jon Benjamin
Jon Benjamin (Foto: PROFIMEDIA)

V javnosti se je pojavil posnetek britanskega veleposlanika v Mehiki Jona Benjamina, ki v lokalnega uslužbenca tamkajšnjega veleposlaništva meri avtomatsko puško. Britanska vlada je Benjamina odpustila in zoper njega sprejela ukrepe.

Britanska vlada je odpustila veleposlanika v Mehiki Jona Benjamina, potem ko se je v javnosti pojavil posnetek, na katerem v lokalnega uslužbenca tamkajšnjega veleposlaništva meri avtomatsko puško. Vlada v Londonu je sporočila, da so proti veleposlaniku sprejeli ustrezne ukrepe, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

Benjamin je bil ob incidentu na službeni poti v dveh mehiških zveznih državah, kjer so močni narkokarteli, ko je v vozilu, v katerem je potoval, v uslužbenca uperil puško, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkril britanski časnik Financial Times.

Časnik je po navedbah vira, ki ni želel biti imenovan, še zapisal, da so veleposlanika kmalu po incidentu v aprilu odstavili s položaja.

Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je za AFP izjavil, da so seznanjeni z incidentom in da so ustrezno ukrepali, ni pa potrdil, da so Benjamina odpustili. Uradna spletna stran britanske vlade sicer navaja, da je bil Benjamin “veleposlanik Združenega kraljestva v Mehiki med letoma 2021 in 2024”.

Videoposnetek, ki naj bi prikazoval incident, je na družbenem omrežju X objavil anonimni uporabnik. Posnetek kaže trenutek, ko Benjamin v šali usmeri orožje proti zadnjemu delu vozila. Obraz potnika na zadnjem sedežu, ki ga Financial Times opisuje kot lokalnega uslužbenca veleposlaništva, je bil zamegljen.

“V kontekstu vsakodnevnih umorov, ki jih v Mehiki zagrešijo preprodajalci drog, se upa šaliti,” je uporabnik zapisal ob videoposnetku ter se pritožil tudi zaradi domnevnega slabega ravnanja z osebjem veleposlaništva.

V tej latinskoameriški državi, katere velike predele nadzorujejo skrajno nasilni narkokarteli, je po navedbah AFP vsak dan ubitih približno 80 ljudi.

Bonus video: Ekskluzivno soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje