Odstopila estonska premierka, nova vlada bi lahko prisegla že avgusta

Svet 15. Jul 202413:50 1 komentar
Kaja Kallas na nedavnem vrhu zveze Nato v Washingtonu (Foto: PROFIMEDIA)

Z mesta estonske predsednice vlade je danes odstopila Kaja Kallas, ki je v vrsti za novo zunanjepolitično predstavnico Evropske unije. Na tem mestu bo najverjetneje nasledila Josepa Borella. Prav tako naj bi še letos odstopila kot predsednica Estonske reformne stranke. Estonija bi novo vlado po poročanju tamkajšnjih medijev lahko dobila že avgusta.

Kaja Kallas je danes odstopila kot premierka Estonije, potem ko so jo konec junija voditelji držav članic EU predlagali za novo visoko zunanjepolitično predstavnico Unije. Na položaju premierke namerava ostati, dokler ne bo prisegla nova vlada.

“To je bilo zelo težko obdobje. Začela sem, ko je bila kriza covida-19 na vrhuncu, in verjetno sem bila edina na premierskem položaju, ki je takoj po prisegi odšla na sejo vlade in začela sprejemati odločitve,” je v opisu svojega mandata za estonski javni radio dejala Kallas, ki položaj premierke zaseda od leta 2021.

Kallas je estonskemu predsedniku Alaru Karisu podala odstopno izjavo, na položaju premierke pa namerava ostati, dokler ne bo prisegla nova vlada. Prav tako naj bi še letos odstopila kot predsednica Estonske reformne stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njen odstop v skladu z estonsko ustavo pomeni tudi odstop celotne vlade. Karis je v luči tega napovedal, da se namerava sestati z vsemi parlamentarnimi strankami, nato pa bo podelil mandat za sestavo nove vlade.

Dozdajšnja koalicija, ki jo sestavljajo Estonska reformna stranka, socialdemokrati in liberalna stranka Estonija 200, medtem že intenzivno razpravlja o oblikovanju nove vlade. Reformna stranka je konec junija za naslednika Kallas predlagala okoljskega ministra Kristena Michala.

Po navedbah estonskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, bi nova vlada lahko prisegla že avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje