Oglasil se je Guterres: Napad na sile Unifil bi lahko pomenil vojni zločin

Svet 13. Okt 202422:47 0 komentarjev
Antonio Guterres
Foto: PROFIMEDIA

Po vdoru dveh tankov izraelske vojske v oporišče mirovnih sil Unifil v južnem delu Libanona se je oglasil generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. "Napadi na pripadnike mirovnih sil so kršitev mednarodnega prava in lahko pomenijo vojni zločin," je zapisal.

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Gutteres je po vdoru izraelskih tankov skozi glavni vhod oporišča sil Unifila v južnem delu Libanona zapisal, da osebje Unifila in njihovi prostori “ne smejo biti nikoli tarča napadov”.

“Danes se je zgodil zelo skrb vzbujajoč incident, ko so oklepna vozila IDF namerno vdrla v vhodna vrata položaja ZN. Napadi na pripadnike mirovnih sil so kršitev mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom. Lahko pomenijo vojni zločin,” je zapisal.

Znova je poudaril, da je treba zagotoviti varnost in zaščito osebje ter premoženja ZN in da je treba vedno in brez omejitev spoštovati nedotakljivost prostorov ZN.

Vse strani, vključno z izraelsko vojsko je pozval, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki ogrožajo pripadnike mirovnih sil. Znova je pozval k prekinitvi sovražnosti in celovitemu izvajanju resolucije 1701.

Guterres je še navedel, da Unifil nenehno ocenjuje in preverja situacijo in da sprejemajo vse ukrepe za zagotovitev varnosti pripadnikov mirovnih sil. “Vlogo in prisotnost misije Unifil v južnem Libanonu je določil Varnostni svet ZN. V zvezi s tem so sile Unifil zavezane ohraniti svoje zmogljivosti za podporo diplomatski rešitvi na podlagi resolucije 1701, ki je edina možna pot naprej,” je še zapisal.

V Izraelu razglašen za persono non grata

Spomnimo, dva tanka izraelske vojske sta danes zjutraj namerno uničila glavna vrata in nasilno vstopila v oporišče Unifila. Tam sta se zadrževala 45 minut, vojaki izraelskih obrambnih sil pa naj bi zahtevali, da v oporišču ugasnejo luči. Kmalu po tem so v bližini eksplodirali izstrelki, pri čemer se je sprožil dim, 15 članov mirovnih sil pa je kljub plinskim maskam potrebovalo zdravstveno pomoč.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v začetku oktobra Guterresa razglasil za persono non grata in mu prepovedal vstop v državo. Kot razlog je navedel, da Guterres ni nedvoumno obsodil iranskega raketnega napada na Izrael. Potezo je v N1 STUDIO komentirala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in jo označila za neprimerno reakcijo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!