Oglasili so se še uredniki Washington Posta: “Biden naj se sooči z realnostjo”

Svet 13. Jul 202419:34 5 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Aktualni ameriški predsednik Joe Biden ima za seboj verjetno dva najslabša tedna, ki si jih predsedniški kandidat v tekmi za Belo hišo lahko zamisli. Kljub vse pogostejšim pozivom širše javnosti in vidnih demokratskih predstavnikov naj zapusti predsedniško tekmo, vztraja. "V tekmi sem in zmagali bomo," je prepričan. Kljub temu, da je republikanski kandidat, nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, trenutno označen za favorita novembrskih volitev, pa analitiki ocenjujejo, da Biden ni še povsem odpisan.

Zatem ko so že konec junija uredniki New York Timesa Joeja Bidna pozvali k umiku iz predsedniške tekme, so zdaj oster zapis demokratskemu predsedniškemu kandidatu namenili tudi uredniki The Washington Post. Slednji Bidna sicer niso pozvali, naj zapusti predsedniško tekmo, so pa njegovim zaveznikom svetovali, naj se z aktualnim predsednikom “odkrito pogovorijo”.

Kot so zapisali v uredništvu ameriškega časopisa, četrtkova novinarska konferenca, na kateri je Biden ob robu vrha Nata v Washingtonu med drugim ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pomotoma predstavil kot ruskega predsednika Vladimirja Putina, podpredsednico ZDA Kamalo Harris pa je označil za Donalda Trumpa, tako ni prinesla jasnosti, ki so jo mnogi pričakovali.

Čeprav je ukrajinski predsednik stopil v bran Bidnu ter njegov četrtkov spodrsljaj označil za napako, ki jo je “mogoče pozabiti”, se v ZDA vrstijo pozivi – tako dela javnosti kot tudi vidnih članov demokratske stranke – naj se demokratski kandidat umakne iz predsedniške tekme.

“Glede na njegove četrtkove komentarje se zdi, da se Biden ne zaveda političnega razburjenja, ki ga obdaja, in da zanika svojo osebnostno in politično šibkost,” so so v petek zapisali uredniki Washington Posta in dodali: “Moral bi se soočiti z realnostjo.”

Joe Biden in Volodimir Zelenski
Foto: Yves Herman/REUTERS

“Bidnovo slabšanje kognitivnih sposobnosti je še posebej škodljivo zato, ker ne on in ne njegovi pomočniki o tem niso odkrito spregovorili z javnostjo. To spodkopava prizadevanja demokratov, da bi s svojo zavezanostjo dejstvom in znanosti nasprotovali lažem in demagogiji Trumpa,” nadaljujejo v uredniškem uvodniku in ob tem opozarjajo, da čas do demokratske nacionalne konvencije počasi izteka.

O tem, kaj se zgodi, če Joe Biden izstopi iz predsedniške tekme pred, med oziroma po nacionalni demokratski konvenciji, kakšni scenariji so predvideni ter kaj določa ameriška ustava, smo podrobno pisali v prispevku Kaj se zgodi, če Biden izstopi iz tekme za Belo hišo?

Joe Biden na predvolilnem shodu v Detroitu
Joe Biden na predvolilnem shodu v Detroitu (Foto: PROFIMEDIA)

“V tekmi sem in zmagali bomo”

Kot kažejo izsledki raziskave, ki so jo med 5. in 9. julijem opravili televizija ABC, časnik Washington Post in inštitut Ipsos, kar 85 odstotkov Američanov meni, da je Biden prestar, da bi še štiri leta opravljal predsedniško funkcijo. Le 14 odstotkov anketirancev je prepričanih, da je Biden v primerjavi s Trumpom primernejši kandidat.

Približno dve tretjini vseh vprašanih in okrog 56 odstotkov podpornikov demokratske stranke pa meni, da bi se Biden pred novembrskimi volitvami moral umakniti iz tekme za predsedniški položaj.

Medtem se med Bidnovimi zagovorniki vrstijo predvsem pozivi, ki opozarjajo na nevarnosti, ki jih predstavlja Trump. “78-letni republikanski kandidat se spreneveda, laže in besni. A najboljši način, da Trumpu preprečimo vstop v ovalno pisarno, je z omogočanjem močne alternative,” so še zapisali pri Washington Postu in poudarili, da Biden tako ni najboljši predsedniški protikandidat.

“Demokratska opozorila, da Trump predstavlja eksistencialno grožnjo demokraciji, se ne ujemajo z vztrajanjem, da je Biden najboljša oseba, ki mu lahko stoji nasproti,” so bili jasni. Ob tem pa opozarjajo še na razkol v Demokratski stranki, ki da je slaba popotnica za predsedniške volitve, ter na negativne signale, ki jih s svojimi izjavami javnosti pošilja Biden.

Kamala Harris in Joe Biden
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Ta namreč zanika, da ima politične težave, in zavrača negativne rezultate javnomnenjskih raziskav. Tudi na petkovem predvolilnem shodu v Detroitu je Biden namreč zavrnil namigovanja, da ni zmožen opravljati svoje funkcije. “V tekmi sem in zmagali bomo /…/. Čas je, da politiko nehamo obravnavati kot zabavo ali resničnostni šov,” je dejal privržencem.

Trump kot favorit, a Biden še ni povsem odpisan

81-letnega demokratskega predsednika je sicer doslej k umiku iz predsedniške tekme pozvalo že skoraj 20 demokratskih kongresnikov. Kot piše bruseljski portal Politico, gre za skupino, ki presega generacijske in ideološke razlike v stranki. Med tistimi, ki ga pozivajo, naj se umakne, so tudi vodilni demokrati s področja nacionalne varnosti, kot sta Jim Hines in Adam Smith, ter kot prvi demokratski senator tudi Peter Welch iz Vermonta.

Nekdanja predsednica ameriškega predstavniškega doma, sicer dolgoletna zaveznica Bidna, Nancy Pelosi ga je nedavno pozvala, naj odločitev, ali bo ostal v tekmi ali ne, sprejme čim prej, saj da “zmanjkuje časa”.

Olje na ogenj pa je prilila tudi ekskluzivna zgodba ameriškega CNN, ki je minuli teden poročal, da so se demokrati v želji, da bi na predsedniških volitvah premagali Trumpa, po pomoč obrnili tudi na nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Tako Obama kot tudi Pelosi naj bi bila zelo zaskrbljena, kako bo Biden uspel premagati Trumpa. Obamovo vse večjo skepso do Bidnove ponovne zmage na volitvah pa so označili za eno najslabše varovanih skrivnosti v Washingtonu.

Joe Biden in Barack Obama
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav ima Biden za seboj dva izjemno slaba tedna – katastrofalnemu soočenju s Trumpom je sledila vrsta pozivov, naj se umakne iz predsedniške temne – pa kot morebitni zmagovalec predsedniških volitev ni še povesem odpisan. Kot za CNN ugotavlja politični analitik Harry Enten, ima Biden še vedno možnosti, da zmaga na novembrskih volitvah.

“Mislim, da je povsem pošteno reči, da je Trump favorit in da ima Biden pred seboj veliko dela.,” je zapisal Enten in dodal, da bi bila na podlagi podatkov, ki jih je analiziral, Kamala Harris zagotovo močnejša demokratska kandidatka proti Trumpu. “Toda če trenutno menite, da Biden ne more zmagati, se zgodovina ne strinja z vami,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje