Okužbe po cepljenju: delta otežuje obvladovanje epidemije

Koronavirus 03. Avg 202106:00 > 10:37 0 komentarjev
Obvezno nošenje maske
Žiga Živulovič jr./BOBO

Cepiva še vedno dobro ščitijo pred hujšim potekom bolezni covid-19 in pomembno zmanjšujejo možnost okužbe. Vendar pa večja količina virusa pri tistih, ki se kljub cepljenju okužijo, povečuje tveganje za nadaljnje širjenje okužb.

Ameriški zvezni Center za nadzor bolezni (CDC) je prejšnji teden spremenil priporočila glede vedenja polno cepljenih Američanov. Potem ko so strokovnjaki CDC sredi maja sklenili, da nošenje mask in ohranjanje varnostne razdalje za cepljene tudi v zaprtih prostorih niso več potrebni, so bili zdaj prisiljeni v vnovično zaostritev priporočil.

Po novem tako CDC spet priporoča uporabo mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene, predvsem na območjih z večjim številom okužb, prav tako pa tudi polno cepljenim priporočajo testiranje za okužbo v primeru visoko tveganega stika.

Razlog za spremembo je virusna različica delta, najbolj nalezljiva in nevarna do zdaj poznana mutirana različica virusa SARS-CoV-2, ki se razmnožuje hitreje in učinkoviteje kot njene predhodnice in ki, kot kaže, povečuje tudi možnost za okužbo pri polno cepljenih posameznikih.

Ne samo da različica delta povečuje možnost okužbe pri cepljenih, povečevala naj bi tudi možnost nadaljnjega prenosa virusa. Do zdaj je veljalo, da so cepljeni, tudi če se okužijo, zaradi manjše količine virusa v organizmu izjemno redko kužni in sposobni širiti virus na druge. Kot navaja sicer neobjavljena predstavitev CDC, do katere so se prvi dokopali pri časniku Washington Post, pa bi v primeru okužbe z delta različico lahko bili polno cepljeni, ki se okužijo, celo enako kužni kot necepljeni.

Preglednica CDC
CDC

Direktorica CDC dr. Rochelle Walensky je za CNN potrdila pristnost dokumenta: “Ljudje morajo razumeti, da ne pretiravamo. Gre za enega najbolj nalezljivih virusov, kar jih poznamo.”

V zaključku predstavitve CDC je zapisan stavek: “Priznati je treba, da se je vojna spremenila. Cepiva bi utegnila biti slabše učinkovita pri preprečevanju okužb in nadaljnjega prenosa.”

A še vedno brez kančka dvoma velja, da cepljenje od vseh ukrepov najbolj zmanjšuje možnost širjenja okužb in preprečuje poslabševanje poteka epidemije. Več kot je cepljenih, težje bo virus skakal s človeka na človeka, prav tako pa bo bistveno manj ljudi potrebovalo bolnišnično zdravljenje in s tem ustvarjalo pritisk na zdravstveni sistem.

Možnosti za okužbo so pri cepljenih bistveno manjše

Možnost za okužbo pri cepljenih je bistveno manjša kot pri necepljenih. Tudi v primerih, ko se polno cepljeni vendarle okužijo, je potek bolezni v večini primerov blag. Tveganje za težji potek bolezni je večje predvsem pri starejših, pri katerih so cepiva zaradi slabšega odzivnega imunskega sistema pričakovano manj učinkovita.

Količina delta različice virusa je pri cepljenih, ki se okužijo, sicer v času diagnoze res primerljiva s količino virusa pri necepljenih, a glede na svežo, še nerecenzirano raziskavo iz Singapurja začne virusno breme pri cepljenih upadati hitreje, zaradi česar so kužni krajši čas.

Cepljenje tako ostaja ključno orožje v boju z epidemijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!