“Opičje koze niso novi covid”

Svet 20. Avg 202415:14 2 komentarja
opičje koze
Foto: PROFIMEDIA

Opičje koze niso primerljive z epidemijo covida-19, je povedal regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Hans Kluge, ki je pristojen za Evropo. Kot je poudaril, namreč oblasti vedo, kako nadzorovati širjenje opičjih koz.

Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Hans Kluge je poudaril, da opičje koze – ne glede na to, ali gre za stari ali novi sev – niso primerljive z epidemijo covida, saj oblasti vedo, kako nadzorovati njihovo širjenje.

“Z opičjimi kozami se lahko in se moramo spopasti skupaj,” je dejal na sedežu Združenih narodov. “Ali bomo torej vzpostavili sisteme za nadzor in odpravo opičjih koz na svetovni ravni? Ali pa bomo vstopili v nov krog panike in malomarnosti? Kako se bomo odzvali danes in v prihodnjih letih, bo odločilno za Evropo in svet,” je dodal.

Opičje koze so virusna okužba, ki povzroča simptome, podobne gripi. Običajno bolezen poteka blago, vendar pa lahko v nekaterih primerih vodi v smrt. Svetovno zaskrbljenost je povzročila različica clade 1b, saj se zdi, da se širi s povsem običajnimi telesnimi stiki.

Opičje koze
Opičje koze (Foto: PROFIMEDIA)

Bolezen je nedavno ponovno izbruhnila v Afriki, prejšnji teden pa se je razširila tudi izven te celine. V Evropi so prvi primer prejšnji teden potrdili na Švedskem. Dan pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila zdravstveno krizo globalnih razsežnosti.

Kluge je dejal, da bo osredotočanje na sev clade 1 pomagalo tudi v boju proti manj hudi različici clade 2, ki se po svetu širi od 2022. V Evropi vsak mesec potrdijo okoli 100 novih okužb s sevom clade 2.

Opičje koze se prenašajo s telesnimi stiki, vključno s spolnimi stiki. Vendar pa se – v primerjavi s prejšnjimi globalnimi epidemijami, kot je bila epidemija covida-19 – ni dokazov, da bi se lahko širile po zraku.

Predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije Tarik Jasarević je dodal, da morajo biti zdravstveni organi pozorni in prilagodljivi, če bi se pojavile nove različice. Za zdaj ni priporočil, da bi ljudje nosili zaščitne maske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje