Opozarjali so, da se moški z orožjem plazi po strehi. Zakaj nihče ni ukrepal?

Svet 14. Jul 202412:23 > 16:21 10 komentarjev
Foto: BBC/PROFIMEDIA

Za britanski BBC je spregovoril moški, ki trdi, da je skupina udeležencev shoda policijo in pripadnike varnostnih služb opozarjala na moškega, ki se je z orožjem v rokah plazil po strehi bližnje zgradbe. Dodal je, da se pristojni na njihova opozorila niso odzvali. Ti pravijo, da so kritike neutemeljene.

Za britanski BBC je spregovoril eden od udeležencev zborovanja v Pensilvaniji, kjer je 20-letnik streljal na ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Trdi, da je videl strelca na strehi bližnjega industrijskega obrata ter policijo poskušal posvariti pred nevarnostjo.

“Prišli smo, ko je Trump govoril že dobrih sedem minut, in opazili smo moškega, ki se plazi po strehi zgradbe, ki je bila poleg prizorišča,” je povedal novinarju. “Tam smo stali in kazali nanj,” je povedal in dodal, da je imel moški orožje. “Jasno smo videli, da ima puško. Zagotovo,” je dejal in pojasnil, da je ob tem okoli stavbe na tleh mrgolelo policije.

Kot je pojasnil, so policijo skušali opozoriti, da na strehi stoji moški, ki ima v roki orožje, a da se ta ni odzvala in je delovala zmedeno. Kot je še poudaril, se je nato sam pri sebi vprašal, zakaj Trump še vedno govori. “Zakaj ga niso odvedli z odra,” se je vprašal ter poudaril, da so več minut opozarjali na moškega, ki se je plazil po strehi. Kot je še povedal novinarju britanskega BBC, je prepričan, da je pet strelov odjeknilo prav z omenjene strehe, a da se niti policija niti pripadniki varnostnih služb niso odzvali na njihova opozorila.

“Ves čas so nas gledali in opazovali okolico tudi z daljnogledi,” je še povedal, ob tem pa dodal, da so bili agenti tajne službe, ki so jih opozarjali, postavljeni tako, da domneva, da sami niso mogli neposredno videti strelca, a da so zagotovo videli skupino ljudi, ki je na strelca kazala in opozarjala, da je oborožen.

Za ameriški CBS News pa je spregovoril Ryan Knight, ki prav tako trdi, da je na strehi, dobrih 250 metrov stran od prizorišča, kjer je za govorniškim pultom stal Trump, videl moškega z orožjem. Gre za lokalnega prebivalca iz okrožja Butler, ki se je udeležil predvolilnega shoda, novinarki televizije KDKA-TV pa je pojasnil, da je videl moškega, ki se je “premikal s strehe na streho”.

Tudi Knight trdi, da je policista, ki je bil v bližini, opozoril na moškega na strehi. Kot je pojasnil, se je sprehajal ob ograji stavbe, za katero se je nato izkazalo, da je na njeni strehi strelec. “Ko sem bil tam, je nekdo vzkliknil ’O moj bog, ima pištolo!’, zato sem pogledal gor, kjer sem videl fanta, ki je imel v rokah puško,” je pojasnil in dodal, da je nato odjeknilo od štiri do pet strelov.

Izpoved moškega, ki je bil priča poskusu atentata ter je sedel v neposredni bližini drugega udeleženca shoda, ki je v streljanju umrl, si lahko preberete v prispevku Priča za CNN: Moški, ki ga je zadel naboj, je umrl takoj.

Pojavljajo se tudi druge kritike

Razmeroma hitro po poskusu atentata na Trumpa so se že pojavile kritike, da se pristojne službe niso pravilno odzvale. V očitkih tudi omenjajo, da bi morala tajna služba bolje pregledati prizorišče že pred dogodkom. Vir je za ABC News te kritike zanikal. “Streha, s katere so odjeknili streli, je bila predhodno pregledana. V teh pripravah na prireditev je bila prazna,” je dejal.

Dodatno naj bi bil nenavaden tudi način, kako so nekdanjega predsednika odpeljali s prizorišča. Vedeli so, da je strelec že onesposobljen, a hkrati ni bilo jasno, ali gre za delo le enega človeka, medtem pa so Trumpu dopustili, da se je dvignil in spodbudil množico k vzklikanju. Tako se je dodatno izpostavil morebitni nevarnosti.

Varnostni strokovnjaki so si enotni, da je pri dogodkih na prostem nemogoče predvideti vse scenarije in 100-odstotno zaščito, a v tem primeru se zdi, da so vseeno pristojni naredili veliko napako, ko so pustili bližnjo streho brez nadzora. Zadevo zdaj preiskuje FBI.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje