Hrvaški policisti opozarjajo: Pazite na plaži, tatovi ne izbirajo

Magazin 31. Jul 202211:54
Delite:
plaža
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaški policisti so v zadnjih dneh prejeli več prijav tatvin torb in nahrbtnikov na hrvaških plažah.

Včasih se na plaži preveč sprostimo, gremo v vodo in pozabimo poskrbeti za stvari, ki smo jih pustili na obali. Prav na to računajo tatovi, ki so prisotni v najbolj priljubljenih hrvaških letoviščih. Kot pišejo hrvaški mediji, so poleti pogoste tatvine na plažah, tatovi pa ne izbirajo tarč ali predmetov, ki jih ukradejo, ampak vzamejo, kar jim je pri roki – najpogosteje so to denarnice in mobilni telefoni, nakit, ključi vozila ali stanovanja, sončna očala …

Primorsko-goranska policijska uprava je v zadnjih dneh prejela več prijav tatvin torb in nahrbtnikov na hrvaških plažah. Na Krku je neznanec ukradel nahrbtnik z denarjem, mobilnim telefonom, oblačili, ključi in drugimi vrednimi predmeti dvema turistkama, ki sta stvari pustili brez nadzora in se šli kopat v morje. Podobno se je zgodilo dvema francoskima državljanoma, ki sta na plaži na Pećinah na Reki brez nadzora pustila nahrbtnik z osebnimi stvarmi, medtem ko je v Novem Vinodolskem hrvaškem državljanu tat s plaže ukradel torbo z denarnico, osebnimi dokumenti, bančnimi karticami, denarjem in nakitom, piše hrvaški časnik Večernji list in posreduje policijske nasvete, s katerimi se lahko na plaži zaščitite:

– Na plažo ne prinašajte vrednejših predmetov in dragocenosti, predvsem večjih vsot denarja, nakita in fotografske ali video opreme.

– Na plaži ne puščajte torb, ključev, mobilnih telefonov, fotoaparatov, videokamer in drugih stvari brez nadzora – medtem ko ste v morju, naj nanje pazijo prijatelji ali znanci.

– Denarja in dragocenosti ne pregledujte pogosto, da ne bi pritegnili pozornosti tatov.

– Ločite dokumente in denar.

– Prinesite na plažo toliko denarja, koliko ga potrebujete za majhne stroške (sok, kava, sladoled).

– Če prihajate na plažo z avtomobilom, zaprite vsa okna in zaklenite vrata, v avtomobilu ne puščajte dragocenosti.

– Če prihajate s kolesom, ga zavarujte tako, da ga privežete za drevo, ograjo …

– Ključe stanovanja, sobe, vozila itd., ki vsebujejo imena in številke ter registrsko številko vozila, odložite na mesto, ki ni dostopno tujim očem.

– Če so vas oropali, takoj pokličite policijo.

– Preiščite okolico, morda najdete katero od svojih stvari. Pospravite jih v torbo in jih predajte policiji (mogoče se odkrijejo koristne sledi).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar