“Opustošenje orkana Helene je neverjetno.” Število smrtnih žrtev preseglo 160

Svet 02. Okt 202412:31 0 komentarjev
Orkan Helene
Foto: PROFIMEDIA

Število smrtnih žrtev orkana Helene, ki je pustošil po jugovzhodu ZDA, je preseglo 160. "Opustošenje orkana Helene je neverjetno. Z zemljevida je izbrisal skupnosti," je v torek dejal guverner Severne Karoline Roy Cooper, ki so jo močno prizadele poplave. Skoraj teden dni po začetku neurja marsikje še vedno potekajo reševalne akcije.

Orkan Helene je obalo Floride dosegel minuli četrtek. Reševalne akcije marsikje še vedno potekajo, hkrati pa raste tudi število potrjenih smrtnih žrtev neurja. Po zadnjih podatkih ameriških televizijskih mrež CNN in CBS je umrlo najmanj 162 ljudi.

Guverner Severne Karoline Roy Cooper ocenjuje, da utegne število smrtnih žrtev tam še narasti. “Izzivi so ogromni,” je dodal in navedel, da se spoprijemajo z izpadi električne energije in neprevoznimi cestami, zaradi česar morajo nujno pomoč marsikje dostavljati po zraku. Po podatkih lokalnih oblasti in navedbah ameriških medijev je v Severni Karolini življenje izgubilo vsaj 74 ljudi, 36 smrtnih žrtev so potrdili v Georgii, 14 na Floridi, štiri v Tennesseeju in dve v Virginiji. Oblasti v Južni Karolini poročajo o 36 smrtnih žrtvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ameriške spletne strani PowerOutage je bilo minulo noč brez elektrike še vedno približno 1,3 milijona ljudi, od tega skoraj pol milijona v Južni Karolini. Guverner Georgie Brian Kemp je v torek začasno ukinil dajatve na gorivo. Na omrežju X je pojasnil, da želi s tem razbremeniti skupnosti, ki so pri oskrbi domov trenutno odvisne od goriva za proizvodnjo elektrike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik ZDA Joe Biden bo danes po napovedih obiskal Južno in Severno Karolino, da se seznani z razmerami na posebej prizadetih območjih, medtem ko se bo podpredsednica ZDA in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Haris mudila na obisku v Georgii, kjer je bil v ponedeljek tudi njen republikanski tekmec Donald Trump.

Volilci v Severni Karolini in Georgii bodo po napovedih analitikov odločilno vplivali na rezultat novembrskih predsedniških volitev na ravni ZDA. Leta 2020 je v Severni Karolini tesno slavil Trump, v Georgii pa Biden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!