Orban na načrt Zelenskega za zmago odgovarja: Ukrajina z njim ne more zmagati

Svet 18. Okt 202411:49 3 komentarji
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban na načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za zmago v vojni z Rusijo, ki ga je evropskim voditeljem predstavil v četrtek, odgovarja, da Ukrajina z njim ne more zmagati, temveč kvečjemu lahko le izgubi.

Ukrajina ne more zmagati, kvečjemu lahko le izgubi z načrtom ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega, je danes izjavil madžarski premier Viktor Orban.

Orban je za javni madžarski radio Kossuth pojasnil, da je EU glede vojne v Ukrajini razdeljena na dve skupini. “Tukaj smo mi in drugi,” je nadaljeval in opozoril, da se Unija obnaša kot vojskujoča se stran. Prepričan je, da je to napačna strategija.

“In zdaj ostalih 26 držav EU začudeno posluša, da ima predsednik Zelenski načrt za zmago. Zakaj, kaj je imel do zdaj? To, kar so doslej imeli za načrt, se je izkazalo za načrt za poraz, zdaj pa ga poskušajo nadomestiti z načrtom zmage,” je povedal in dodal, da Madžarska pri tem ne bo sodelovala.

Volodimir Zelenski v Bruslju
Foto: PROFIMEDIA

Orban Macrona in Scholza pozval, naj v imenu EU začneta pogajanja z Rusi

Zelenski je v sredo v parlamentu v Kijevu predstavil dolgo pričakovani načrt za zmago Ukrajine v vojni proti Rusiji. Kot eno ključnih prioritet načrta je izpostavil članstvo v Natu in ob tem ponovil, da Moskva spodkopava varnost Evrope. Prav tako je Zahod pozval k dodatni pomoči Ukrajini in k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja za napade na rusko ozemlje. Načrt je nato v četrtek predstavil še evropskim voditeljem na zasedanju v Bruslju.

Orban je ob začetku tega zasedanja EU pozval, naj opusti sedanji pristop do vojne v Ukrajini in sprejme strategijo, osredotočeno na mir.

Ukrajinski načrt za zmago je označil za “več kot strašljivega”. Nemškega kanclerja Olafa Scholza in francoskega predsednika Emmanuela Macrona pa je pozval, naj “čim prej začneta pogajanja z Rusi v imenu celotne Evropske unije, da bi našli izhod iz te situacije”.

Rusija je sicer načrt že zavrnila in nadaljevala napade na več ukrajinskih regij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje