Orban naj bi po obisku Kijeva odšel še v Moskvo k Putinu

Svet 04. Jul 202419:00 > 20:12 2 komentarja
Putin in Orban
Orban in Putin v Pekingu, oktober 2023. (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarski premier Viktor Orban naj bi v petek odpotoval v Moskvo na srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po poročanju medijev danes povedalo več neimenovanih virov v Budimpešti. Na obisku, do katerega prihaja le nekaj dni po tistem, ko je Orban obiskal Kijev, ga bo spremljal zunanji minister Peter Szijjarto. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je Orbanovo potezo kritiziral, češ da Madžarska kot trenutno predsedujoča EU nima pristojnosti, da bi se v imenu unije pogovarjala z Rusijo.

Madžarski premier Viktor Orban bo v petek odpotoval v Moskvo na srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom le nekaj dni po tistem, ko se je v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je danes poročal portal Radio Svobodna Evropa (RFE), ki se med drugim sklicuje na neimenovane vire pri madžarski vladi.

O domnevnem obisku Orbana v Moskvi je sicer najprej na družbenem omrežju X poročal raziskovalni novinar Szabolcs Panyi, ki se sklicuje na več zahodnih predstavnikov.

Orbana bo na obisku v Kremlju spremljal tudi zunanji minister Peter Szijjarto. Kot poroča RFE, je Szijjarto Rusijo obiskal več kot petkrat, odkar so ruske sile napadle Ukrajino pred več kot dvema letoma. Tiskovni urad madžarskega premierja se na prošnjo za komentar glede morebitnega obiska v Moskvi še ni odzval, dodaja RFE.

Madžarski premier, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je predsednika Zelenskega pozval, naj razmisli o premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Orban v Kijevu
Orban v Kijevu. (Foto: PROFIMEDIA)

Orban, ki je obiskal Kijev prvič po ruski invaziji februarja 2022, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral. Obenem je Madžarska izrazila tudi nasprotovanje tudi Natovemu povečanju podpore Ukrajini, a zagotovila, da prizadevanj drugih zaveznic v tej smeri ne bo ovirala.

Orbanov predstavnik za stike z mediji Bertalan Havasi pa je danes potrdil, da se bo premier v petek in soboto udeležil vrha Organizacije turških držav (OTS) v Šuši v Azerbajdžanu, ki meji na Rusijo. Vrh bo med drugim obravnaval tudi odnose OTS z EU in drugimi mednarodnimi organizacijami, je dejal za madžarsko tiskovno agencijo MTI.

Michel: Madžarska nima pristojnosti pogovarjati se z Rusijo v imenu EU

Na poročila o Orbanovem domnevnem obisku Rusije se je odzval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da predsedstvo EU nima pristojnosti, da bi se v imenu unije pogovarjalo z Rusijo. Poudaril je še, da je Evropski svet v odnosu do vojne v Ukrajini jasen. “Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje