Orban napovedal, da je Madžarska pripravljena plačevati plin v rubljih

Gospodarstvo 06. Apr 202218:58 4 komentarji
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban je danes – kot prvi premier držav članic EU – dejal, da bo Madžarska za uvoz ruskega plina plačevala v rubljih, če bo Rusija to od nje zahtevala.

Madžarski premier Viktor Orban je danes dejal, da bo Madžarska za uvoz ruskega plina plačevala v rubljih, če bo Rusija to od nje zahtevala. Madžarska je tako postala prva država članica EU, ki se je odločila za takšno potezo.

Orban je predsednika Rusije Vladimirja Putina v telefonskem pogovoru pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, je na današnji novinarski konferenci dejal madžarski premier. Obenem je ponovno izrazil nasprotovanje temu, da bi Madžarska poslala orožje Ukrajini in da bi EU uvedla embargo na uvoz ruske energije, od katere je Madžarska zelo odvisna.

Povedal je tudi, da je Madžarska pripravljena Rusiji za uvoz plina plačevati v rubljih.

Putin je namreč opozoril, da bodo morale države članice EU za plačilo ruskega plina odpreti račune v rubljih, Orban pa je novinarjem danes pojasnil, da bo Madžarska “brez težav plačevala v rubljih”, če bo to zahtevala Moskva, poroča AFP.

Zunanji minister Peter Szijjarto je pred tem v izjavi, objavljeni na Facebooku, dejal, da EU nima nobene vloge pri dobavi plina, ki je “urejena z dvostransko pogodbo”. “Želja Evropske komisije po skupnem odzivu uvoznikov se nam ne zdi potrebna,” je pojasnil Szijjarto in dodal, da bodo poiskali “tehnično rešitev”, ki bo zagotovila izvedbo plačila, ki ga je treba energetskemu velikanu Gazprom plačati konec maja.

Orban je danes prav tako povabil voditelje Francije, Nemčije in Ukrajine, da se s Putinom sestanejo v Budimpešti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje