Orban pisal voditeljem EU: kaj bo Trump storil, če zmaga na volitvah?

Svet 16. Jul 202413:19 2 komentarja
Donald Trump in Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump bo v primeru zmage na novembrskih volitvah hitro zahteval mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino, je v pismu voditeljem članic EU zatrdil madžarski premier Viktor Orban. Pismo naj bi poslal kmalu po tem, ko je minuli petek obiskal Trumpa na Floridi, poroča Financial Times.

“Do volitev ne moremo pričakovati nobene mirovne pobude s strani Donalda Trumpa. Lahko pa z gotovostjo trdim, da kmalu po svoji verjetni volilni zmagi ne bo čakal na inavguracijo, ampak bo takoj pripravljen delovati kot mirovni posrednik. Za to ima pripravljene podrobne in dobro izdelane načrte,” je Viktor Orban zapisal v pismu, ki ga je poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in voditeljem članic EU.

Morebitna Trumpova zmaga bi po Orbanovih besedah pomenila, da se mora EU pripraviti na spremembe v politiki ZDA do Ukrajine. Evropa se mora po njegovem sprijazniti s potrebo po mirovnih pogajanjih med Kijevom in Moskvo, ali pa ob nadaljevanju vojne prevzeti še veliko večje finančno breme.

“Naša evropska strategija je v imenu čezatlantske enotnosti kopirala provojno politiko ZDA. Nimamo suverene in neodvisne evropske strategije ali političnega akcijskega načrta. Predlagam razpravo o tem, ali je nadaljevanje takšne politike v prihodnosti racionalno,” je še zapisal Orban.

Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: PROFIMEDIA)

“Intenzivnost vojaških spopadov se bo v bližnji prihodnosti radikalno povečala”

Madžarski premier je v svojem pismu komentiral tudi svoja opažanja po nedavnih srečanjih z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in kitajskim voditeljem Ši Džinpingom, še navaja FT.

Njegova “splošna ugotovitev” je bila, “da se bo intenzivnost vojaških spopadov v bližnji prihodnosti radikalno povečala”. Ob tem se je zavzel za ponovno vzpostavitev neposrednih diplomatskih komunikacij med Rusijo in EU ter za začetek pogovorov s Kitajsko, da bi našli mirno pot do konca konflikta v Ukrajini.

Urad madžarskega premierja se ni odzval na vprašanja novinarjev FT, ki so pridobili vpogled v njegovo pismo. Na prošnjo britanskega časnika za komentar se še niso odzvali niti v štabu republikanskega predsedniškega kandidata Trumpa.

Orbanova nedavna srečanja s Putinom, Šijem in Trumpom so zlasti v EU dvignila veliko prahu, številne zahodne zaveznice pa po navedbah FT skrbi, da bo njegova podpora pogajanjem med Moskvo in Kijevom v času, ko Rusija še vedno nadzoruje znaten del ukrajinskega ozemlja in na fronti zlagoma napreduje, koristila ruskim oblastem in spodkopala enotnost Zahoda v podpori Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje