Orban zaradi poplav ostaja doma, Evropskega parlamenta ne bo nagovoril

Svet 16. Sep 202412:20 > 14:01 0 komentarjev
Viktor Orban
Foto: Claudia Greco/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da zaradi ekstremnih vremenskih razmer in poplav na Madžarskem prestavlja vse svoje mednarodne obveznosti.

Srednja Evropa se spopada s katastrofalnimi poplavami. Najhuje je na Poljskem, Češkem in v Avstriji, težave pa imajo tudi na Madžarskem.

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je v nedeljo na Facebooku objavil videoposnetek, v katerem je dejal: “Budimpešta bo v tem delu, kjer zdaj stojim, jutri neprehodna. Velika masa vode, ki jo pričakujemo, bo presegla raven moje glave, čez dan ali dva pa bo še dva metra višja.”

Danes pa je Orban na družbenem omrežju X sporočil, da zaradi poplav prestavlja vse svoje mednarodne obveznosti.

V sredo bi Orban sicer moral nagovoriti Evropski parlament v Strasbourgu, piše Euronews. Njegov nagovor je bil predviden že za julijsko plenarno zasedanje, a je bil prestavljen zaradi ogorčenja po njegovem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v pogovoru z Orbanom izrazila podporo vsem, ki so jih prizadele poplave, in dodala, da se bo “povezala s političnimi skupinami, da bi se razprava prestavila na poznejše zasedanje”.

Napetosti med Budimpešto in Brusljem so v zadnjem času sicer dosegle vrelišče. Evropski poslanci bodo v torek razpravljali o madžarski odločitvi, da vizume za delavce “odprejo” tudi za ruske in beloruske državljane, s tem pa jim odprejo pot do stalnega prebivališča na Madžarskem. EU se boji, da bi ta shema lahko ogrozila varnost schengna in omogočila “morebitnim ruskim vohunom in saboterjem lahek dostop do EU”.

Zaostrila se je tudi razprava o migracijski politiki, saj Budimpešta grozi, da bo nezakonite migrante z madžarsko-srbske meje odpeljala v Bruselj. Evropska komisija je te načrte označila za očitno kršitev prava EU in obljubila, da bodo naredili vse, da bo Madžarska izpolnjevala svoje pravne obveznosti.

Grožnje Madžarske so sicer neposredno povračilo za globo v višini 200 milijonov evrov, ki jim jo je naložilo Evropsko sodišče, ker država ni zagotovila pravice do azila. Sodišče je od Budimpešte zahtevalo tudi milijon evrov na dan, dokler ne uskladijo svoje azilne politike z zakonodajo EU, še piše Euronews.

En rok za plačilo globe so že zamudili, drug pa se bo iztekel v torek. Orban medtem vztraja, da je EU tista, ki je dolžna denar Madžarski, ker niso pokrili “dveh milijard evrov stroškov, ki so jih porabili za zaščito zunanjih meja EU”.

Donava sicer še ni prestopila svojih bregov, a pričakujejo, da bi se lahko dvignila čez osem metrov v drugi polovici tedna, piše portal Hungary Today. Na vseh odsekih reke velja najvišja stopnja poplavne ogroženosti.

Notranji minister Sandor Pinter je v nedeljo na novinarski konferenci dejal, da bo gladina Donave in Lajte (Leitha) po napovedih dosegla podobno ali celo višjo raven kot ob poplavah leta 2013, zato so uvedli številne protipoplavne ukrepe. “Prepričan sem, da evakuacija prebivalcev ne bo potrebna, saj lahko vodo zadržimo s pregradami,” je ob tem poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!