Orbanu se pridružujejo tudi španski in nizozemski skrajni desničarji

Svet 05. Jul 202417:13 > 22:01 3 komentarji
Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Španska ultrakonservativna stranka Vox je danes sporočila, da zapušča skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) v Evropskem parlamentu in se pridružuje novemu evropskemu zavezništvu madžarskega premierja Viktorja Orbana Domoljubi za Evropo. Kasneje je pridružitev Orbanovemu zavezništvu naznanila tudi nizozemska Stranka za svobodo (PVV).

Partnerstvo med Voxom in Domobljubi za Evropo je bilo vzpostavljeno na srečanju v Madridu med voditeljem španske skrajno desne stranke Santiagom Abascalom in Balaszem Orbanom, političnim svetovalcem premierja Viktorja Orbana, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

S tem je bila potrjena Voxova želja po povezovanju s strankami, ki znotraj in zunaj Evrope branijo suverenost narodov, varnost meja, gospodarsko in socialno blaginjo ter družino, je sporočila španska stranka v danes objavljenem sporočilu.

Stranka je ob tem še zapisala, da bo “Georgia Meloni vselej prijateljica in zaveznica Vox”.

Santiago Abascal
Santiago Abascal (Foto: PROFIMEDIA)

Kasneje je pridružitev Orbanovemu zavezništvu naznanila tudi največja nizozemska stranka PVV Geerta Wildersa. “Želimo združiti moči v Evropskem parlamentu in se bomo ponosno pridružili Domoljubom za Evropo,” je na omrežju X zapisal Wilders.

“Smo PVV-patrioti, ljubimo svoj narod. Močan in suveren. Upiramo se nezakonitemu priseljevanju. Zagovarjamo mir in svobodo. Podpiramo Ukrajino. Varujemo našo judovsko-krščansko dediščino. In naše družine,” je dodal vodja največje koalicijske stranke na Nizozemskem.

Geert Wilders
Geert Wilders (Foto: REUTERS)

Pri Orbanu že avstrijski svobodnjaki in češki populistični liberalci

Vodja madžarske nacionalno-konservativne stranke Fidesz Viktor Orban je v nedeljo predstavil novo evropsko zavezništvo Domoljubi za Evropo, v katerem sta še avstrijska desničarska svobodnjaška stranka (FPÖ) in češka populistična liberalna stranka ANO.

Pri tem je dejal, da želi zavezništvo privabiti nove člane in postati največja skupina desničarskih sil v Evropskem parlamentu.

Orban je izrazil pričakovanje, da se bo domoljubom pridružila tudi italijanska desničarska stranka Liga Mattea Salvinija, ki je sedaj članica skupine Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu skupaj s francoskim skrajno desnim Nacionalnim zborom Marine Le Pen.

V ECR pa sta ob Bratih Italije Giorgie Meloni še poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki se je ta teden za kratek čas spogledovala z izstopom, ter Švedski demokrati in druge skrajno desne stranke.

Viktor Orban
Zbrane na konferenci je nagovoril tudi madžarski premier Viktor Orban. (Foto: PROFIMEDIA)

Število poslancev ECR v Evropskem parlamentu se je zmanjšalo za šest

Z izstopom delegacije Vox, ki ima šest evropskih poslancev, se je število poslancev ECR v Evropskem parlamentu zmanjšalo s 84 na 78. S tem se je prednost pred liberalci (Renew), ki imajo 76 poslancev, zmanjšala, vendar pa ECR še vedno ostaja tretja najmočnejša sila v Evropskem parlamentu.

Liberalci so medtem dali vedeti, da bi v prihodnjih dneh lahko prišlo do pridružitve novih članov skupini, poroča Ansa.

Spremembe se dogajajo tudi na levici. Italijansko Gibanje pet zvezd nekdanjega premierja Giuseppeja Conteja se je odločilo pridružiti poslanski skupini Levica, ki si je glede na uradne podatke v novem sklicu Evropskega parlamenta zagotovila 46 sedežev.

Kot so sporočili v četrtek iz Levice, bo imelo Gibanje pet zvezd naslednjih šest mesecev status opazovalke, da bi zagotovili “politično zbliževanje” s skupino, ki ji med drugim pripadajo tudi francoska Nepokorna Francija, španski Podemos, grška Siriza in slovenska Levica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje