Orkan Debby zdaj spet tropska nevihta, ki bi lahko “potopila” jugovzhod ZDA

Svet 06. Avg 202408:39 0 komentarjev
Orkan Debby na Floridi
Foto: Octavio Jones/REUTERS

Orkan Debby, ki je v ponedeljek dosegel Florido, je zahteval najmanj štiri smrtne žrtve. Orkan je sicer oslabel v tropsko nevihto, zdaj pa se približuje obali Georgie. Na jugovzhodu ZDA bo po napovedih sprožila obsežne poplave.

Orkan Debby je v ponedeljek zjutraj kot orkan prve stopnje dosegel kopno na območju Big Benda na zalivski obali Floride. V Fanning Springsu na severozahodu Floride je umrl 13-letni deček, ko je drevo padlo na mobilno hišo njegove družine, so sporočile lokalne oblasti.

V okrožju Dixie sta v avtomobilu umrla dva človeka, potem ko je voznik zaradi slabega vremena in mokrega cestišča izgubil nadzor nad vozilom, je sporočila lokalna policija. V bližini Tampe pa je v nesreči umrl voznik poltovornjaka, poroča AFP.

Guverner Floride Ron DeSantis je dejal, da je okoli 250.000 prebivalcev v tej zvezni državi brez elektrike.

Po podatkih ameriškega centra za orkane (NHC) se je Debby v ponedeljek zvečer pomaknila proti Georgii, v četrtek pa naj bi se približala Južni Karolini. Opozoril je na možnost “smrtno nevarnih” poplav, saj “počasi premikajoča se nevihta” prinaša obilne padavine. Gladina vode naj bi se ponekod ob obali dvignila do dva metra.

Tropska nevihta Debby Tropska nevihta Debby
Foto: Marco Bello/REUTERS
Tropska nevihta Debby Tropska nevihta Debby
Foto: Marco Bello/REUTERS
Tropska nevihta Debby Tropska nevihta Debby
Foto: Marco Bello/REUTERS

“Učinki Debby se šele začenjajo in na delu jugovzhodne obale jih bomo čutili ves teden,” je opozoril direktor NHC Michael Brennan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!