Orkan Helene udaril ob Florido: gladina morja bi se lahko zvišala do šest metrov

Svet 27. Sep 202409:03 0 komentarjev
Florida
Foto: Marco Bello/REUTERS

Orkan Helene je dosegel obalo Floride in v ZDA doslej zahteval tri žrtve. Na Floridi je brez elektrike ostalo že več kot milijon gospodinjstev in podjetij. Letališči v Tampi in Tallahasseeju sta zaprti, poplavljeni so tudi deli Tampe.

Orkan Helene je v četrtek, potem ko se je okrepil v orkan četrte kategorije na petstopenjski lestvici, dosegel obalo Floride. Oblasti prebivalce ogroženih regij svarijo pred katastrofalnimi poplavami, ki so že zajele dele Floride. Orkan je obalo dosegel s sunki vetra do 225 kilometrov na uro in je doslej zahteval tri žrtve.

V orkanu je na Floridi doslej umrla najmanj ena oseba, je sporočil guverner zvezne države Ron DeSantis. Kot je pojasnil, je na avtocesto v bližini Tampe padel znak. Ob tem je ljudi pozval, naj ne potujejo, in opozoril, da so ceste lahko nevarne, poroča britanski BBC. Iz Georgie poročajo o dveh smrtnih žrtvah.

Na Floridi je zaradi orkana brez elektrike ostalo že več kot milijon gospodinjstev in podjetij. Letališči v Tampi in Tallahasseeju sta zaprti, poplavljeni pa so deli Tampe, Sarasote, Treasure Islanda in drugih krajev na zahodni obali Floride.

Florida Florida
Foto: Octavio Jones/REUTERS
Florida Florida
Foto: Marco Bello/REUTERS
Florida Florida
Foto: Marco Bello/REUTERS
Florida Florida
Foto: Marco Bello/REUTERS
Florida Florida
Foto: Marco Bello/REUTERS
Florida Florida
Foto: Marco Bello/REUTERS

Biden: Vzemite to resno in ostanite na varnem

Lokalne oblasti so za več krajev odredile evakuacijo. Tudi predsednik ZDA Joe Biden je pozval ljudi, naj upoštevajo uradna opozorila o evakuaciji. “Pozivam vse, ki so na poti Helene in v njeni bližini, naj prisluhnejo lokalnim uradnikom in upoštevajo opozorila o evakuaciji. Vzemite to resno in ostanite na varnem,” je dejal.

Oblasti v okrožju Taylor so medtem prebivalce, ki se niso odzvali na opozorila o obvezni evakuaciji, pozvale, naj na telesa napišejo svoja imena, da bi jih v primeru smrti lažje identificirali.

Po navedbah zvezne agencije za odzivanje na naravne nesreče (Fema) bi se gladina morja ob obali Mehiškega zaliva lahko zvišala do šest metrov. To pa bi imelo za posledico katastrofalne poplave. Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) medtem napoveduje, da bo na nekaterih območjih zapadlo do 51 centimetrov dežja in da bodo poplave lahko ogrožala življenja tamkajšnjih prebivalcev.

Tudi ameriška nacionalna meteorološka služba svari, da bi lahko regijo prizadele poplave, kakršnih ni bilo že več kot sto let. “To bo eden najpomembnejših vremenskih dogodkov, ki se bo v sodobnem času zgodil na zahodnem delu območja,” je dodala.

Meteorologi so nato danes sporočili, da se je moč orkana Helene znižala na orkan druge kategorije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!