Orkan Milton vse močnejši, ljudje množično zapuščajo Florido (VIDEO)

Svet 09. Okt 202407:08 > 07:22 2 komentarja

Prebivalci Floride pred prihodom orkana Milton, ki se približuje gosto naseljenemu zalivu Tampa, hitijo z evakuacijami. Množice ljudi so zapustile območje, zato so na cestah nastali zastoji, več kot 1.200 bencinskim črpalkam pa je začelo primanjkovati goriva. "Če se ne evakuiraš, ko to ukažejo, lahko umreš. Hišo je mogoče nadomestiti, zato je bolje oditi iz mesta," je za Reuters dejal Michael Tylenda, ki je v Tampi v času evakuacij obiskal sina.

Florido bo v četrtek zjutraj po srednjeevropskem času zajel orkan Milton, ki bi lahko bil eden najbolj uničujočih orkanov, ki so kdajkoli zajeli obalo Floride. Prebivalci obalnih območij so prejeli pozive k evakuaciji, zaradi česar so na avtocestah nastali zastoji, na bencinskih črpalkah pa je zmanjkalo goriva.

Nevihta je namenjena proti metropolitanskemu območju Tampa Bay, kjer živi več kot tri milijone ljudi, a vremenoslovci dopuščajo možnost, da bi se njegova pot še spremenila.

Po podatkih ameriškega nacionalnega centra za orkane je Milton že dosegel hitrosti do 260 kilometrov na uro. S tem je postal tretja najhitreje rastoča nevihta v Atlantiku, saj je v manj kot 24 urah iz prve kategorije prešel v najvišjo, peto kategorijo po Saffir-Simpsonovi lestvici, pa tudi najmočnejša letošnja nevihta na svetu.

“Če se ne evakuiraš, ko to ukažejo, lahko umreš. /…/ To se preprosto ne izplača. Hišo je mogoče nadomestiti, stvari se lahko nadomestijo, zato je bolje oditi iz mesta,” je za Reuters dejal Michael Tylenda, ki je v Tampi obiskal sina. Tokratna evakuacija je ena največjih po orkanu Irma leta 2017.

Foto: Ricardo Arduengo/REUTERS
Foto: Ricardo Arduengo/REUTERS
Foto: Ricardo Arduengo/REUTERS

Pred Florido naj bi orkan zajel še mehiški polotok Jukatan in oplazil del Kube. Po trenutnih napovedih bo Milton ob prihodu na kopno s pete stopnje oslabel na tretjo stopnjo.

Guverner Ron DeSantis je v torek dejal, da so na območju Floride pripravili več deset zavetišč zunaj evakuacijskih območij, ter razglasil izredne razmere v 51 od 67 okrožij zvezne države, poroča BBC.

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) je na območje napotila svoje uslužbence, v petih centrih je pripravljenih 20 milijonov obrokov hrane in 40 milijonov litrov pitne vode, zvezna vlada je poslala tudi vojsko in 300 reševalnih vozil. Svoje prispevajo še posamezne agencije, kot je Uprava za zračni promet (FAA), ki je na Florido prav tako poslala strokovnjake.

Regija še vedno okreva po orkanu Helene, ki je območje prizadel pred manj kot dvema tednoma.

Ukaz za obvezno evakuacijo je zajel pet floridskih okrožij z okrog šestimi milijoni prebivalcev, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj ne računajo na to, da se bo orkan umiril. Pričakujejo najmanj 46 centimetrov dežja, do pet metrov visoke valove plime in močan veter s sunki od 180 do 210 kilometrov na uro.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje