Osem čudovitih italijanskih vasi, za katere morda še niste slišali

Magazin 18. Sep 202217:35 0 komentarjev
Civita Castellana
PROFIMEDIA

Turisti se med obiskom Italije najpogosteje odpravijo do Benetk, Firenc, Rima in Neaplja. Toda v tej evropski državi je prav tako veliko čudovitih vasi, ki jih večina ne pozna, celo nekateri Italijani.

Italija se ponaša z več kot 5.000 čudovitimi, slabo poznanimi vasicami z odlično hrano, neokrnjeno pokrajino in malo prebivalci.

Tukaj je osem čudovitih italijanskih vasi, za katere verjetno še niste slišali.

Castel di Tora

Castel di Tora je ena najbolje varovanih skrivnosti Lacija, osrednje italijanske regije, in je odličen kraj za enodnevni izlet iz Rima. Podeželska cesta vodi skozi gozd in travnike, zato lahko obiskovalci na poti občudujejo tudi krave in ovce.

Vas leži na griču in nudi pogled na umetno jezero Turano, ki ga je zgradil italijanski fašistični voditelj Benito Mussolini in pri katerem lahko domačini poležavajo na kamnitih klopeh, se sončijo ali se kopajo v bleščeči turkizni vodi.

Castel di Tora
PROFIMEDIA

Železni most glavno cesto povezuje s staro sosesko, ki jo sestavljajo različna elegantno preoblikovana kamnita stanovanja s panoramskimi balkoni nad jezerom.

Majhen mestni trg je idealen kraj za kosilo ali hiter espresso. V gostilnah ob jezeru z odprtimi panoramskimi verandami strežejo sveže ribe.

Tu lahko med drugim lovite dvometrske krape, ki jih morate vrniti v jezero, se osvežite v njem ali greste na izlet s čolnom ob obali jezera.

Frasso Sabino

Pot do te vasice je nekoliko zahtevna, morda se boste izgubili na podeželskih cestah ali končali v budističnem zavetišču na poti do nje, vendar je ta neverjetno urejena srednjeveška vas vredna ogleda.

Frasso Sabino
Viaggiare in Italia/YOUTUBE

Frasso Sabino leži globoko v italijanski pokrajini Lacij in v bližini mesta Rieti, na neki način pa predstavlja vrnitev v preprostejše čase.

Pozabite na živahne bare in restavracije, Sfilata Frasso – Moda e Riciclo, ekološka modna revija z oblekami iz recikliranih predmetov, kot so plastenke in prazne kavne kapsule, je verjetno edini pomemben dogodek v mestu.

Nad mestom Frasso Sabino se dvigajo ostanki gradu Castello Sforza Cesarini iz 11. stoletja.

Če se želite približati trdnjavi, se morate do nje povzpeti po širokih kamnitih stopnicah obrambnega obzidja.

Campiglia Marittima

Ta vasica na vrhu hriba v Toskani se razprostira nad čudovitimi plažami priljubljene etruščanske obale.

Campiglia Marittima
PROFIMEDIA

V preteklosti so tu zatočišče našli ribiči. Danes se v vas Campiglia Marittima odpravljajo izletniki, ki iščejo mir, naravo in odlično vino. Ob jasnem vremenu se iz občine, ki leži približno 90 kilometrov jugozahodno od Firenc, razprostira razgled na toskanski arhipelag in Korziko.

Nad srednjeveškim mestom, ki ga obdaja zelenje, se razprostirajo ruševine obzidane razgledne trdnjave Rocco, njegova starodavna četrt pa je labirint ozkih tlakovanih uličic in prehodov.

Luserna

Luserna, ki leži visoko v Alpah v regiji Trento, je edinstven kraj. V vasici živi približno 200 vaščanov, ki govorijo staro in nenavadno narečje bavarskega izvora, imenovano cimbro (ali cimbrijščina), ki so ga prinesli srednjeveški naseljenci.

Luserna
Girovagando in Trentino/YOUTUBE

Prometni in krajevni znaki so v različnih jezikih, domačini pa so zelo ponosni na svoje korenine, zato se lahko med navigacijo po številnih gozdovih na tem območju sprašujete, ali ste zašli v drugo državo.

Luserna ima čudovite smučarske proge, obiskovalci pa lahko uživajo tudi v zimskih aktivnostih, kot sta vožnja na saneh s pasjo vprego in krpljanje.

Medvedja pot (da, morda boste naleteli na medveda) ponuja kilometre pohodniških poti, ki vodijo do čudovitih razglednih točk s pogledom na zasnežene vrhove.

Bobbio

Vas v Emiliji – Romanji je videti, kot da bi lahko bila prizorišče snemanja televizijske serije Igra prestolov.

Ob vstopu obiskovalce pozdravi impozantni pogled na Ponte Gobbo, starodavni kamniti most, ki prečka hladno reko Trebbia in povezuje Bobbio z glavno cesto.

Bobbio
PROFIMEDIA

Nepravilna konstrukcija, znana tudi pod imenom Hudičev most ali Grbavčev most, meri 280 metrov in ima 11 neenakih obokov.

Vas Bobbio, ki so jo ustanovili Kelti med invazijo na Italijo, sestavljajo čudovite pešpoti, ki vodijo v labirint vijugastih ulic z aristokratskimi palačami.

Sveti Kolumban, irski menih, je prispeval k pomembnosti Bobbia z ustanovitvijo samostana Bobbio Abbey, ene najznamenitejših vaških znamenitosti.

Tu stoji tudi čudovita katedrala Bobbio z dragocenimi starodavnimi rokopisi in drugimi zakladi. Kar zadeva dejavnosti v mestu, Bobbio pogosto prireja manjše sejme, na katerih se predstavljajo dobrote, kot so polži, grozdje in tartufi.

Petritoli

Čeprav ime te vasice morda izhaja iz starodavne besede, ki v lokalnem narečju v grobem pomeni “pokopališče”, je Petritoli danes pravzaprav priljubljena poročna destinacija.

Petritoli
Sandro Grifi/YOUTUBE

V zadnjih letih se v ta odmaknjeni kotiček italijanske regije Marke zgrinjajo pari, da bi si sredi nedotaknjenih pašnikov in čistega zraka izmenjali zaobljube.

S pogledom na zelene griče, posejane z oljčnimi nasadi, vinogradi in murvami, Petritoli ponuja čudovit razgled na jadransko obalo.

Med lokalnimi specialitetami izstopajo ročno izdelani moccolotti (bolj znani kot rigatoni) z gosto mesno omako in ovčjim sirom pekorino.

Buccheri

Buccheri leži v bližini Siracuse na Siciliji in ponuja miren oddih od gneče, hkrati pa je v bližini prijetnih plaž in neverjetnih znamenitosti.

Buccheri
Impronta Nomade/YOUTUBE

V podeželski vasici so ruševine veličastnega gradu, najbolj slikovite znamenitosti pa so nedvomno starodavne snežne jame ali “niviere”, ki so naravni hladilniki za ohranjanje ledu in snega ter majhne kapelice in hišice v slogu dammusa.

V srednjem veku so posebni pobiralci snega, znani kot “nivaroli”, zbirali led v gorah, da bi izdelali sladoled in slastne smutije, imenovane granita.

Čeprav je danes priprava veliko preprostejša, je granita v vasi še vedno zelo priljubljena. Druge priljubljene lokalne jedi so testenine z žafranom in lokalnimi tartufi.

Civita Castellana

Civita, ki leži na rjavkasto rdečem griču blizu meje z Umbrijo, je kraj, kjer se je čas ustavil.

Civita Castellana
PROFIMEDIA

Dolga in vijugasta glavna cesta v mestu vodi do starodavne četrti s skalnimi razpokami in jamami, ki jih je zgradilo starodavno italijansko pleme Falisci in v katerih naj bi se nekoč skrivali razbojniki.

Bližnje reke s porozno kamnino z globokimi brezni in razpokami so bile nekoč pokopališča starodavnih italskih plemen.

Glavni znamenitosti mesta sta z mozaiki prekrita katedrala Civita Castellana in veličastna starodavna trdnjava.

Tu so tudi različne trgovine s keramiko ter sveža rikota in vrhunski pršut, ki ju obiskovalci lahko kupijo pri kmetih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.