Ostro pismo Vučiću: “Dele Srbije vodijo tuje družbe, vaši kriminalci in tajkuni”

Svet 28. Avg 202412:02 2 komentarja
Nebojša Petković
Nebojša Petković (Foto: N1 Beograd)

Nebojša Petković iz okoljske organizacije Ne damo Jadar je na srbskega predsednika Aleksandra Vučića naslovil odprto pismo, v katerem je ostro obsodil načrtovani projekt pridobivanja litija v dolini Jadar. Ta je bil v Srbiji v zadnjih mesecih povod za množične proteste. Petković je dejal, da se pritiski na aktiviste nadaljujejo in da v prihodnosti pričakuje še stopnjevanje napadov.

Srbska policija je v zadnjem obdobju opravila pogovore z več deset aktivisti, ki so sodelovali na protestih proti pridobivanju litija, je za STA opozoril Nebojša Petković iz okoljske organizacije Ne damo Jadar. Pojasnil je, da se proti načrtovanemu projektu Jadar borijo na različnih ravneh.

Petković je v odprtem pismu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću konec tedna zapisal, da je dele Srbije spremenil v taborišče, ki ga vodijo tuje družbe, njegovi kriminalci in tajkuni, ter dodal, da pridobivanja litija v državi ne bo.

Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga v dolini reke Jadar na zahodu države načrtuje britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje.

protest Beograd Rio Tinto
Protest proti izkopavanju litija v Beogradu (Foto: Profimedia)

Njihovi protesti so se zaostrili po nedavnem podpisu sporazuma med Srbijo in EU o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij, vrhunec pa so doživeli 10. avgusta v Beogradu, ko je protestiralo več deset tisoč ljudi.

Srbska policija je takrat pridržala tri protestnike, sodišče pa jih je po hitrem postopku obsodilo na zaporne kazni zaradi kršenja javnega reda in miru. Potem ko so okoljski aktivisti zagrozili z radikalnimi ukrepi, če jih ne bodo izpustili, je sodišče ugodilo pritožbi odvetnika, primer pa bo zdaj obravnavalo po rednem postopku.

Petković je za STA pojasnil, da se pritiski na aktiviste nadaljujejo. Od sredine avgusta so po njegovih besedah na informativne razgovore poklicali med 35 do 40 aktivistov.

Srbska okoljska organizacija Eko straža je za nedeljo napovedala nove proteste. Potekali bodo pred sedežem srbske javne radiotelevizije RTS v Beogradu zaradi po njihovi oceni neustreznega poročanja RTS o ekološkem aktivizmu v Srbiji.

Sinočnji protesti v Beogradu
Protesti v Beogradu (Foto: Zorana Jevtic/REUTERS)

Protestov se bo udeležil tudi Petković, ki v prihodnosti ne pričakuje samo aretacij, ampak tudi zastraševanje in grožnje. “Oblasti nimajo dovolj zmogljivosti, da bi preprečile proteste, ker nimajo dovolj policistov, da nas vse aretira, imajo pa paravojaške formacije, različne kriminalne skupine, ki malodane vse do zadnje delajo zanje,” je dejal za STA.

Prepričan je, da bo tudi sam postal tarča napadov. Na družbenih omrežjih mu grozijo že zdaj, a meni, da je to šele začetek. “Na takšen ali drugačen način ne bom doživel odprtja rudnika, ker mislim, da bom jaz ali nekateri drugi, ki smo najbolj izpostavljeni v tej borbi, postali prevelika ovira in nas bodo fizično napadli. Na kakšen način, bomo videli,” je dejal.

Petković meni, da je srbski narod 10. avgusta povedal, kaj si misli o pridobivanju litija v Srbiji. Pri tem je poudaril, da pri njihovih protestih ne gre samo za nasprotovanje projektu Jadar, ampak načrtom, ki jih ima država glede rudarjenja. “Pričakuje se sprejetje prostorskega načrta, ki predvideva najmanj 40 rudnikov na območju celotne države, kar je za tako malo državo res preveč. Če bo odobren projekt Jadar, ne bo mogoče zaustaviti nobenega drugega,” je pojasnil.

Kot je še dejal, njihova organizacija deluje na več frontah in ne bodo za vsako ceno postavljali blokad na ulicah. Obenem mobilizirajo intelektualce in delajo na različnih institucionalnih korakih.

Poudaril je, da protesti nimajo “ne prokitajske, ne proruske, ne proevropske konotacije”, ampak gre za borbo proti temu, da postanejo rudarska kolonija, posebej kritičen pa je bil do EU. “EU je licemerna, ker tolerira takšno ravnanje v državi, ki je na poti v EU, in gleda samo na svoje interese, da zmanjša odvisnost od Kitajske in Rusije glede naravnih virov,” je opozoril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje