Otoplitev odnosov? ZDA bodo od Kitajske prejele nov par pand

Svet 29. Maj 202417:29 0 komentarjev
Panda Fu Bao
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska bo do konca leta v ZDA poslala nov par pand, sta sporočila prva dama ZDA Jill Biden in živalski vrt v Washingtonu. Lansko jesen so ob izteku pogodbe o izposoji tri pande zapustili ameriško prestolnico, prihod novih pa številni vidijo kot znak otoplitve med državama.

“Uradno je! Pande se vračajo v Washington,” je v posnetku s predstavniki živalskega vrta sporočila Jill Biden. “Veseli smo, da bodo otroci od blizu in daleč lahko znova uživali v ljubkih in veselih dogodivščinah velikih pand,” je kasneje še objavila na omrežju X.

Nacionalni živalski vrt Smithsonian’s v prestolnici je pojasnil, da k njim v okviru desetletnega dogovora prihajata Bao Li in Čing Bao. “Ta zgodovinski trenutek je neizpodbiten dokaz, da je naše sodelovanje s kitajskimi kolegi imelo nesporen učinek,” so sporočili.

Navajajo, da jim je skupaj uspelo povečati število pand, bolje razumeti, kako skrbeti zanje, in kaj je potrebno za zaščito pand v divjini ter ohranitev njihovega naravnega habitata.

Panda Fu Bao
Foto: PROFIMEDIA

Živalski vrt bo svojim kitajskim partnerjem, skupini za zaščito okolja, v okviru novega sporazuma o izposoji pand letno nakazal 500.000 dolarjev, so še sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska diplomacija pand

Kitajska že desetletja vodi t. i. diplomacijo pand, v okviru katere v znak zapečatenja izboljšanih odnosov svoje medvede pošilja v države po vsem svetu.

Prvi par pand je Peking ZDA poslal leta 1972, ob obisku takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona na Kitajskem.

V luči zaostrenih odnosov med državama trenutno v ZDA ostaja le še nekaj pand, tri so nacionalni živalski vrt v Washingtonu zapustili pred pol leta. Je pa kitajski predsednik Ši Džinping po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom novembra lani dejal, da bi Kitajska lahko kmalu poslala nove.

Medvedi, ki so priljubljeni med obiskovalci živalskih vrtov, so doma predvsem v jugozahodni provinci Sečuan. Po ocenah je na svetu še okoli 1.860 pand, od tega jih je okoli 600 v ujetništvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!