Otroke z rakom iz Gaze bodo zdravili v Egiptu

Svet 27. Jun 202414:46 0 komentarjev
zdravnik daje otroka v avto
Foto: PROFIMEDIA

Iz Gaze v Egipt so pripeljali 21 otrok z rakom, ki jih bodo zdravili v tamkajšnjih bolnišnicah. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sicer sporočilo, da bi zdravljenje v tujini potrebovalo več kot 25.000 otrok.

Premestitev bolnih otrok je potekala prek palestinsko-izraelskega mejnega prehoda Karem Abu Salem oz. Kerem Šalom pod nadzorom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Šlo je za prvo tovrstno premestitev pacientov iz Gaze v skoraj dveh mesecih, so še sporočili iz egiptovskega Rdečega polmeseca.

Omenjeni prehod med Gazo in Izraelom, prek katerega so prepeljali bolne otroke, je pod nadzorom izraelskih sil. Prek tega mejnega prehoda se od konca maja nadaljujejo tudi dostave humanitarne pomoči v Gazo, potem ko je Egipt o tem dosegel dogovor z ZDA.

Izrael je namreč v začetku maja prevzel nadzor nad bližnjim mejnim prehodom Rafa, ki Gazo povezuje z Egiptom, zaradi česar so dostave humanitarne pomoči za prebivalce oblegane palestinske enklave zastale. Egipt je vztrajal pri umiku izraelskih sil, preden bi nadaljeval s koordiniranjem dostave pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!