Ovacije za Trumpa, ki je za podpredsednika izbral svojega nekdaj ostrega kritika

Svet 16. Jul 202407:26 0 komentarjev
Začetek republikanske konvencije
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

V ameriškem Milwaukeeju se je začela štiridnevna republikanska konvencija. Donalda Trumpa so potrdili za predsedniškega kandidata, ta pa je za podpredsedniškega kandidata izbral J. D. Vancea, ki je bil nekoč eden njegovih največjih kritikov, med drugim ga je označil za "popolnega goljufa" in "moralno katastrofo".

V Milwaukeeju v ameriški zvezni državi Wisconsin se je začela štiridnevna republikanska konvencija, na kateri so vse oči uprte v Donalda Trumpa, ki so ga že potrdili za predsedniškega kandidata.

Trump, ki je v soboto preživel poskus atentata, je medtem za podpredsedniškega kandidata izbral senatorja iz Ohia J. D. Vancea. 

Kdo je J. D. Vance?

40-letni Vance, ki prihaja iz delavske družine v Apalačih, je sicer že nekaj časa veljal za favorita za ta položaj. Diplomiral je iz politologije in filozofije, študij nadaljeval na pravni fakulteti na Yalu in služil štiri leta pri marincih. Leta 2016 je zaslovel z objavo svojih spominov Hillbilly Elegy, ki so bili objavljeni, ko je Trump prvič kandidiral za predsednika.

Vance je v svoji knjigi ostro kritiziral socialno politiko do najrevnejših predelov ZDA, ki ni spodbujala dela in tradicionalnih ameriških vrednot kot družbeni vzpon s pridnostjo in iznajdljivostjo.

J. D. Vance
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Vance je bil sicer nekoč velik kritik Trumpa, predvsem v zgodnjih fazah Trumpove politične kariere. Takrat ga je označil za “popolnega goljufa”, “moralno katastrofo” in “ameriškega Hitlerja”, piše Al Džazira. A sčasoma je Vance umilil svoj ton, leta 2021 pa popolnoma obrnil ploščo, od takrat je eden njegovih najbolj gorečih zagovornikov.

Nacionalne konvencije ameriških političnih strank vsaka štiri leta služijo za potrditev predsedniških in podpredsedniških kandidatov ter tudi za potrditev strankarske platforme.

Trump je že v začetku leta brez težav na strankarskih volitvah in zborovanjih zbral zadostno število delegatov za potrditev nominacije. Najdlje se mu je upirala nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Potem ko je v soboto preživel poskus atentata, pa je utihnila vsaka najmanjša opozicija njegovi popolni prevladi v stranki. Trump bi si lahko za podpredsednika izbral tudi manj skrajnega kandidata, kot je Vance, vendar meni, da mu tega po atentatu ni več treba, je poročala televizija MSNBC. Vance bo imel svoj govor na konvenciji v sredo.

Elon Musk obljublja bogato finančno podporo Trumpove kampanje

Ameriški poslovnež in milijarder Elon Musk je medtem napovedal, da namerava vsak mesec v poseben sklad nameniti 45 milijonov dolarjev, denar pa bo namenjen financiranju Trumpove kampanje, poročajo ameriški mediji. Muskove donacije bo prejemala politična skupina America PAC, ki se bo osredotočila na spodbujanje registracije volilcev, predčasnega glasovanja in pošiljanja glasovnic po pošti med prebivalci zveznih držav, kjer se navadno lomijo rezultati volitev, je v ponedeljek prvi poročal časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Poleg Muska naj bi bili med glavnimi donatorji, ki bodo prispevali v novi sklad, še soustanovitelj tehnološkega podjetja Palantir Joe Lonsdale, nekdanja veleposlanica ZDA v Kanadi in pri ZN Kelly Craft ter več premožnih vlagateljev v kriptovalute, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Musk je Trumpovo kampanjo javno podprl v soboto po poskusu atentata, naklonjenost republikanskemu kandidatu pa je kazal tudi pred tem.

Čeprav so donacije posameznikov za volilne kampanje v ZDA formalno omejene na 3.300 dolarjev na osebo, vrzeli v sistemu financiranja volilnih kampanj političnim “megadonatorjem” omogočajo, da prispevajo v sklade, imenovane politični akcijski odbori (PAC), prek katerih nato finančno podpirajo kandidate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!