Padel še en neslavni rekord: “Razlika s predhodnimi rekordi je osupljiva”

Svet 23. Jul 202419:15 0 komentarjev
vročina
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pred nekaj dnevi smo na Zemlji izmerili najtoplejši dan v novejši zgodovini. Globalna temperatura se je v nedeljo povzpela na 17,09 stopinje Celzija in s tem podrla rekord.

Zemlja je v nedeljo, 21. julija, zabeležila najtoplejši dan v novejši zgodovini, so sporočili iz službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus. Globalna temperatura na planetu je dosegla 17,09 stopinje Celzija, s tem pa za 0,01 stopinje Celzija presegla prejšnji toplotni rekord iz lanskega julija.

S službe za podnebne spremembe so ob tem sporočili, da tako visoke temperature planeta od začetka opravljanja meritev leta 1940 še niso zabeležili.

“Razlika v temperaturah zadnjih 13 mesecev in predhodnimi temperaturnimi rekordi je osupljiva,” je izpostavil direktor Copernicusove službe Carlo Buontempo. Pred lanskim julijem (in zdaj letošnjim julijem) je za najbolj vroč dan veljal 13. avgust 2016. Takrat so pri Copernicusu izmerili globalno temperaturo 16,8 stopinje Celzija.

Ker se okolje še naprej segreva, je Buontempo prepričan, da bodo kmalu lahko izmerili nove vročinske rekorde. Tudi medletna analiza temperature planeta je pokazala, da leti 2023 in 2024 temperaturno izrazito odstopata od povprečja prejšnjih let.

Buontempo je napoved podkrepil tudi s podatkom, da se med deset najbolj vročih let v zgodovini uvrščajo leta od 2015 let naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!