Palestinec šel po rojstna lista za dvojčka, medtem so ju v napadu ubili

Svet 14. Avg 202411:01 16 komentarjev
V bombardiranju izgubil družino
Mohamed Abu al Komsan. (Foto: PROFIMEDIA)

V izraelskih napadih v Gazi je umrlo že skoraj 40 tisoč ljudi, javnost pa pretresa še ena srce parajoča zgodba. Tokrat o Palestincu, ki je le nekaj dni po rojstvu dvojčkov v izraelskem bombardiranju izgubil vse. Novorojena otroka in ženo.

Čeprav bi to morali biti najsrečnejši dnevi v njegovem življenju, se je novopečenemu očetu v Gazi v trenutku sesul svet.

Palestinec Mohamed Abu al Komsan se je štiri dni po rojstvu sina Asirja in hčerke Ajsel odpravil na lokalno upravno enoto, da bi prijavil njuno rojstvo in za dvojčka uredil rojstna lista. Medtem ko je urejal dokumente, je prejel telefonski klic, da je izraelska vojska v zračnem napadu zadela njegovo hišo in ubila vse – novorojenčka in ženo Jumano.

Al Kosman je za ameriški CNN dejal, da je svojo družino preselil v stanovanje v Deir Al Balah v obupanem poskusu, da bi svojo takrat še nosečo ženo zaščitil pred neizprosnim izraelskim bombardiranjem.

V bombardiranju izgubil družino
Mohamed Abu al Komsan (Foto: PROFIMEDIA)

CNN se je po komentar o napadu obrnil tudi na izraelske obrambne sile (IDF), a ga ni prejel.

Neizprosna vojna proti otrokom

Od 7. oktobra lani je po podatkih ministrstva za zdravje, ki ga vodi palestinsko gibanje Hamas, umrlo skoraj 40 tisoč ljudi, med njimi več kot 16.400 otrok, od tega 115 novorojenčkov. Ranjenih je bilo več kot 92 tisoč ljudi.

Po podatkih agencije ZN za palestinske begunce UNRWA je bilo razseljenih najmanj 1,9 milijona ljudi. Vse prebivalstvo, ki šteje več kot 2,2 milijona ljudi, pa je izpostavljeno nevarnosti kronične lakote in številnim boleznim.

Izraelska vojska medtem še vedno blokira pomoč, namenjeno Palestincem.

Zdravstvene organizacije so za CNN pojasnile, da močno primanjkuje bolnišničnih postelj za ranjene Palestince. Po nekaterih podatkih je umrlo več kot 885 zdravstvenih delavcev, delno pa deluje manj kot polovica od 36 bolnišnic v Gazi.

Organizacija Unicef medtem opozarja, da zaradi neizprosne vojne v Gazi trpi na tisoče otrok, vsaj 17 tisoč je izgubilo enega ali oba starša.

“Pretresli so me trpljenje, uničenje in množična razseljenost ljudi v Gazi,” je v petek dejal Salim Oweis, predstavnik Unicefa. “Posnetki, ki jih svet vidi po televiziji, ponujajo vpogled v pekel, ki ga ljudje preživljajo že več kot 10 mesecev. A posnetki ne prikažejo celote, da so za bombardiranimi stavbami in soseskami uničene sanje mnogih ljudi.

ZDA so medtem Izraelu prodale za približno 20 milijard dolarjev orožja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje