Papež Frančišek obžaluje ponoven pojav razkolov in sovražnosti v Evropi

Svet 26. Sep 202421:02 0 komentarjev
Papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Papež Frančišek je ob obisku v Luksemburgu obžaloval ponoven pojav razkolov in sovražnosti v Evropi, politike pa pozval k ukrepanju za mir in končanje konfliktov v svetu. Na srečanju z vodilnimi političnimi predstavniki je to majhno, a bogato evropsko državo izpostavil kot zgled demokratičnosti in odprtosti. Nocoj je že dopotoval v Belgijo.

Papež Frančišek se je v okviru enodnevnega obiska v Luxembourgu danes srečal z velikim vojvodo Henrijem in premierjem Lucom Friednom.

Papež je po pogovorih obžaloval “ponovni pojav, celo na evropski celini, razkolov in sovražnosti”, z uničujočimi in smrtonosnimi posledicami. “Ne smemo pozabiti, da je vojna vedno neuspeh,” je dejal Frančišek in politike pozval k ukrepanju.

“Obstaja nujna potreba, da se tisti na oblasti odločno in potrpežljivo vključijo v poštena pogajanja, da bi razrešili razlike,” je opozoril. Po njegovem so potrebni “pošteni kompromisi, ki ničesar ne spodkopavajo in namesto tega lahko zgradijo varnost in mir za vse”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veliki vojvoda Henri Luksemburški, papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Luksemburg, kjer je sedež več evropskih institucij, lahko pokaže, “kakšne prednosti ima mir pred grozotami vojne in kakšne prednosti ima integracija in spodbujanje migrantov pred njihovo izključitvijo”, je še dejal Frančišek. Izpostavil je bogastvo majhne države in jo pozval k pomoči državam v razvoju.

Papež se je sestal tudi s predstavniki civilne družbe

Več tisoč ljudi je danes pozdravilo Frančiška, ko se je peljal skozi središče Luxembourga v svojem papamobilu z luksemburškim kardinalom Jean-Claudom Hollerichom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež se je v Luksemburgu sešel tudi s predstavniki civilne družbe in diplomatskim zborom, v katedrali Notre-Dame v Luxembourgu pa tudi z nekaj sto pripadniki tamkajšnje katoliške skupnosti.

V Luksemburgu po podatkih Vatikana živi okoli 271.000 katoličanov.

Frančišek je drugi papež, ki je obiskal Luksemburg, po Janezu Pavlu II. leta 1985.

Iz Luksemburga je po osemurnem obisku že dopotoval v sosednjo Belgijo, kjer se bo mudil do nedelje. Tam bodo v ospredju obiska spolne zlorabe otrok v Cerkvi, ki so jih več desetletij prikrivali, papež pa bo morda spregovoril tudi o škandalu s prisilnimi posvojitvami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!