Papež Frančišek opozoril na “velik greh”

Svet 29. Avg 202417:28 4 komentarji
Papež Frančišek
Papež Frančišek (Foto: PROFIMEDIA)

Papež Frančišek je v sredo močno obsodil ravnanje s prebežniki, ki prečkajo Sredozemsko morje, da bi vstopili v Evropo. Dejal je, da je zavračanje pomoči prebežnikom na plovilih "velik greh".

“Obstajajo tisti, ki sistematično in z vsemi sredstvi delajo na tem, da se prebežnikov ne bi sprejemalo. In kadar to počnejo zavestno in odgovorno, je to velik greh,” je papež Frančišek povedal na Trgu sv. Petra.

Frančišek je pozval, naj se prebežnikom omogoči več možnih poti, in h “globalnemu upravljanju migracij, ki temelji na pravičnosti, bratstvu in solidarnosti”. Po poročanju N1 Zagreb je poudaril, da problema ni mogoče rešiti “z militarizacijo meja”.

Papež je v zadnjih tednih večkrat razmišljal o katoliških duhovnih vprašanjih. Na začetku današnjega govora je povedal, da to prakso prekinja, da bi razmislil o “ljudeh, ki prečkajo morja in puščave, da bi našli kraj, kjer bi lahko živeli v miru in varnosti”.

V enajstih letih papeževanja pogosto govoril o ravnanju s prebežniki. V zadnjem desetletju so bili prebežniki z Bližnjega vzhoda in Afrike, ki prihajajo v Evropo čez Sredozemsko morje, tema ostrih razprav v Evropi.

Mednarodna organizacija za migracije ocenjuje, da je od leta 2014 pri prečkanju Sredozemskega morja izginilo več kot 30.000 prebežnikov, še piše hrvaški N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje