Papež Frančišek: Religije ne bi smeli zlorabljati za konflikte

Svet 05. Sep 202413:23 0 komentarjev
papež Frančišek in imamom Nasarudin Umar
Foto: PROFIMEDIA

Papež Frančišek je danes v Džakarti posvaril pred uporabo religije za netenje konfliktov. V skupni izjavi z velikim imamom Nasarudinom Umarjem je poudaril tudi pomen skupnih vrednot različnih verstev za spodbujanje sprave in miru. Deklaracija obenem izpostavlja okoljsko krizo kot grožnjo za človeško civilizacijo in poziva k ukrepanju.

Papež Frančišek in veliki imam Nasarudin Umar sta skupno izjavo, ki predstavlja enega od vrhuncev Frančiškovega tridnevnega obiska v Indoneziji, podpisala v mošeji Istiqlal, največji v jugovzhodni Aziji. Tako kot je enotnost med verami osrednja tema papeževe 12-dnevne turneje po Aziji, tudi izjava poziva k verski harmoniji zavoljo človeštva.

“Globalni pojav razčlovečenja še posebej zaznamujeta obsežno nasilje in konflikti. Še posebej zaskrbljujoče je, da se pri tem za dosego ciljev pogosto zlorablja religijo,” piše v izjavi. “Vloga religije bi morala vključevati spodbujanje in ohranjanje dostojanstva vsakega človeškega življenja,” dodaja.

Tudi v nagovoru pred voditelji vseh šestih glavnih verstev v državi – islama, protestantizma, katolicizma, budizma, hinduizma in konfucianizma – je Frančišek poudaril pomen enotnosti. Le enotni namreč lahko po njegovih besedah porazimo kulturo nasilja in brezbrižnosti.

“Človeško izkoriščanje stvarstva prispevalo k podnebnim spremembam”

Tako v nagovoru kot izjavi je papež izpostavil še pomen varstva okolja. Deklaracija okoljsko krizo označuje za grožnjo človeštvu in poziva k odločnemu ukrepanju proti globalnemu segrevanju.

“Človeško izkoriščanje stvarstva, našega skupnega doma, je prispevalo k podnebnim spremembam,” piše v izjavi, ki opozarja na uničujoče posledice segrevanja, kot so naravne katastrofe in nepredvidljivi vremenski pojavi.

Z velikim imamom sta v mošeji prisluhnila odlomku iz Korana in iz Biblije. Nato sta skupaj obiskala t. i. predor prijateljstva, podhod, ki povezuje mošejo s sosednjo katoliško katedralo. Papež je to označil za pristno izkušnjo bratstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Maša v najštevilčnejši muslimanski državi

Največji dogodek papeževega obiska v Indoneziji, najštevilčnejši muslimanski državi na svetu, kjer katoličani predstavljajo manj kot tri odstotke prebivalstva, je sicer maša, ki jo je 87-letni poglavar katoliške cerkve danes daroval na osrednjem nogometnem stadionu v Džakarti pred približno 80.000 verniki.

Med mašo je Frančišek katoličane v Indoneziji pozval k sodelovanju z ljudmi drugih veroizpovedi. “Spodbujam vas, da sejete semena ljubezni, samozavestno stopate po poti dialoga, še naprej izkazujete svojo dobroto in prijaznost … ter ste graditelji enotnosti in miru,” je dejal vernikom po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Frančišek je v Indonezijo prispel v torek in s tem začel svoje najdaljše potovanje doslej, ki ga bo popeljalo še v Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!