Papež na obisku blizu nas: slišati je bilo tudi slovenščino

Svet 07. Jul 202409:32 > 13:05 26 komentarjev
Papež Frančišek v Trstu
Foto: PROIFIMEDIA

Papež Frančišek je danes zjutraj prispel v Trst, kjer bo z mašo na Trgu enotnosti sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji. Po pristanku s helikopterjem se je odpravil v kongresni center, kjer so ga delegati ter predstavniki italijanske Cerkve in lokalnih oblasti pričakali s stoječimi ovacijami. Pri maši, med katero je opozoril na krivice in pozval k pomoči migrantom, je bilo slišati tudi slovenski jezik.

Na tem prvem obisku v Trstu so ga pričakali na nogah, pri tem pa ploskali in vzklikali od veselja. V dvorano je prišel na invalidskem vozičku, nato pa so ga pospremili v zakulisje, kjer je vstal in s pomočjo palice prišel do govorniškega odra, kjer je nagovoril zbrane.

Ob zaključku socialnega tedna, ki je potekal na temo demokracije, je poudaril, da v današnjem svetu demokracija ni dobrega zdravja. “To nas zanima in skrbi, saj je na kocki dobro človeka in nič človeškega nam ne more biti tuje,” je dejal papež Frančišek.

V kongresnem centru se bo papež srečal tudi s predstavniki vseh veroizpovedi v Trstu ter delegacijo tržaške univerze, ki praznuje 100. obletnico, pa tudi invalidi in skupino beguncev, vključno iz Gaze.

Med mašo opozoril na krivice po svetu, slišati je bilo tudi slovenščino

Papež je nato daroval mašo na osrednjem tržaškem trgu, z več tisoč zbranimi pa zmolil tudi molitev angelovega čaščenja. Med mašo na tržaškem Trgu enotnosti je opozoril na krivice in pozval k pomoči migrantom, ki prihajajo po balkanski poti. Opozoril je tudi na potrošništvo, ki ga je označil za rak družbe.

Med mašo moč slišati tudi slovensko besedo, za kar si je po navedbah Primorskega dnevnika močno prizadeval tržaški škof Enrico Trevisi. Želel si je namreč, da bi tudi pri tej maši ohranili pozornost do slovenskih vernikov. Trevisi se je papežu zahvalil v italijanščini in slovenščini. Dodal je, da je njegova slovenščina slaba, a da ima rad vse Slovence, poroča Primorski dnevnik.

Pri maši so bili navzoči škofje iz Slovenije in Avstrije. Na povabilo tržaške škofije se je udeležujejo predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak. Navada namreč je, da se, ko papež obišče neko državo, k udeležbi na katerem od dogodkov povabi tudi sosednje škofovske konference.

Na maši pa ni drugih vernikov iz Slovenije, saj so dovolilnice delile samo župnije v Italiji. Pri bogoslužju s papežem pa je bila navzoča tudi slovenščina, saj so v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj.

Papež Frančišek v Trstu
Foto: PROFIMEDIA

Trst predstavlja odprta vrata za migrante, je eno od mest, kjer se srečujejo različni ljudje, najprej zato, ker je pristanišče, in tudi, ker leži na stičišču Srednje Evrope in Balkana, je dejal papež, ki se je pred tem v kongresnem centru srečal tudi z migranti. Srečal se je tudi s predstavniki vseh veroizpovedi v Trstu ter delegacijo tržaške univerze, ki praznuje 100. obletnico, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na Trgu enotnosti je bilo po poročanju Anse okoli 8.500 vernikov, mašo s papežem je darovalo 98 škofov in 260 duhovnikov. Navzoči so bili tudi predstavniki srbske in grške pravoslavne cerkve ter predstavniki protestantov.

Sveti oče je medtem že zaključil poldnevni obisk v Trstu in s helikopterjem poletel proti Vatikanu .

To je tudi drugič, da se je papež Frančišek mudil v neposredni bližini Slovenije, ki je sicer še ni obiskal. Nazadnje je bil blizu Slovenije leta 2014 ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ko je daroval mašo v kraju Sredipolje v gorški pokrajini.

Slovenijo je doslej obiskal le Janez Pavel II., in sicer maja 1996 in septembra 1999, ko je slovenskega škofa, literata in pedagoga Antona Martina Slomška razglasil za blaženega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje