Papige terorizirajo mesto: “To je kot v grozljivki!”

Svet 01. Okt 202417:29 1 komentar

Horde papig spravljajo prebivalce argentinskega mesta ob pamet. Biologi pravijo, da je vzrok za to uničevanje njihovega naravnega okolja.

Na tisoče zeleno-rumeno-rdečih ptic je vdrlo v Mesto Hilario Ascasubi blizu argentinske vzhodne atlantske obale.

Grizejo električne kable in povzročajo izpade energije ter s svojim nenehnim ščebetanjem in vreščanjem ter množico iztrebkov vsepovsod spravljajo prebivalce mesta z okoli 5.000 prebivalci ob pamet. Kot piše agencija Reuters, prizori v mestu srhljivo spominjajo na prizore v klasičnem trilerju režiserja Alfreda Hitchcocka iz leta 1963 “Ptice”.

“Grizejo in poškodujejo kable, in ko dežuje, voda pride v stik z žicami in zmanjka toka,” je povedal Ramon Alvarez, novinar na lokalnem internetnem radiu. “Internet se izklopi in poklicati morate servisno podjetje, da vse to popravi. In to traja nekaj časa. Te papige nam ustvarjajo vsakodnevne stroške in težave.” je dejal.

Ptice v mesto prihajajo že zadnjih nekaj let jeseni in pozimi. In vsako leto je huje, pravijo domačini. Včasih je po njihovih besedah v mestu vsaj desetkrat več papig kot ljudi. Poleti papige odletijo na jug Patagonije.

Prebivalci so papige poskušali pregnati ali prestrašiti z različnimi metodami, od hrupa do laserskih žarkov, vendar se ptice ne dajo. Biologinja Daiana Lera pojasnjuje, da ptice v mesto prihajajo zaradi krčenja gozdov na okoliških hribih. “Začeti moramo obnavljati naše naravno okolje,” je dejala. “Toda dokler se to ne zgodi, moramo razmisliti o strategijah, ki nam bodo omogočile čim bolj harmonično skupno življenje v naših mestih.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje