Pekel, ki bi ga lahko preprečili: kamnolom nad uničeno vasjo ilegalno obratoval

Svet 11. Okt 202405:17 6 komentarjev
Katastrofa v Donji Jablanici
Foto: F. Z./N1

Tragedije v Bosni in Hercegovini ne bi mogli preprečiti, a lahko bi bila manjša – če se s pobočja nad Donjo Jablanico po ujmi ne bi utrgal plaz, ki je naselje skoraj zbrisalo z obličja zemlje, bi bila škoda manjša, predvsem pa bi umrlo manj ljudi, je slišati iz BiH. Kamnolom je več let deloval brez koncesije, prebivalci so za to vedeli, lokalne oblasti pa niso storile nič. Župan občine Jablanica o kamnolomu po nesreči ne želi govoriti, tožilstvo Hercegovsko-neretvanskega kantona zadevo preiskuje, medtem pa se oglaša vedno več prebivalcev, ki pravijo, da ne le, da je kamnolom deloval, temveč tudi, da so si iz tamkajšnjega kamna številni uradniki zgradili vikende.

Bosno in Hercegovino so prejšnji teden zajele katastrofalne poplave, v katerih je umrlo več kot 20 ljudi, še vedno pa iščejo pogrešane. Najhuje je bilo v občinah Jablanica in Fojnica.

Hitro po katastrofi se je pojavilo vprašanje, ali bi lahko hudo naravno nesrečo preprečili oziroma vsaj omilili škodo. Plaz, ki se je utrgal s kamnoloma granita na pobočju nad Donjo Jablanico, je namreč porušil večje število hiš, cest in mostov, uničena je bila tudi železniška proga. Samo v tem naselju je umrlo 16 ljudi, še štirje so pogrešani.

Prebivalci Donje Jablanice, ki so govorili z reševalci po katastrofi, so zatrjevali, da so na kamnolom opozarjali že prej. To, da se je plaz res sprožil iz smeri kamnoloma, je razvidno tudi s številnih posnetkov.

Katastrofa v Donji Jablanici
Foto: F. Z./N1

Kamnolom v Donji Jablanici, od koder se je utrgal plaz, uradno ni deloval. Čeprav je podjetje Sani, d. o. o., Jablanica od vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona (HNK) večkrat zaprosilo za koncesijo za delo v kamnolomu, ga niso nikoli dobili.

Podjetje Sani v lasti Dženana Honđe je bilo ustanovljeno leta 2001. Inšpektorji kantona so ob več priložnostih opravili nadzor nad kamnolom, leta 2019 pa so prepovedali izvajanje del in kamnolom zapečatili. Dve leti kasneje so izdali prekrškovni nalog za podjetje v višini 2.500 evrov.

Zadnji inšpekcijski nadzor v kamnolomu je bil opravljen avgusta 2021, v poročilu pa je pisalo: “Na lokaciji ni zaposlenih in strojev, ni vidnih znakov izvajanja del. Lokacija je večinoma zaraščena z vegetacijo, kar kaže na to, da od zadnjega pregleda ni sprememb oziroma da ne izvajajo del.” Po tem tam niso več opravljali inšpekcijskih nadzorov.

Katastrofa v Donji Jablanici
Donja Jablanica. (Foto: F. Z./N1)

Po katastrofi so iz vlade HNK sporočili, da zadnje poročilo ne pomeni, da v kamnolomu niso izvajali nezakonitih del, a da delo prepuščajo preiskovalnim organom, ki bodo ugotovili dejansko stanje. “Celotna dokumentacija bo na voljo preiskovalnim organom, ko bodo to zahtevali,” so še dodali.

Vlada HNK je lani podjetju Honđe sicer namenila 14 tisoč mark (okoli sedem tisoč evrov) kot spodbudo, a ne za kamnolom. Leta 2020 pa je bilo podjetju Dženana Honđe namenjenih sedem tisoč mark oziroma okoli 3.500 evrov. Šlo je za finančno pomoč ministrstva za energijo, rudarstvo in industrijo.

Satelitski posnetki, ki dokazujejo, da je kamnolom deloval

Da kamnolom ni bil zaprt in da so še avgusta tam ilegalno izkopavali granit, kažejo tudi satelitski posnetki. O tem je najprej pisal portal Istraga.ba.

20. avgust 2018

Kot je razvidno s satelitskega posnetka, je bil kamnolom avgusta 2018 aktiven. Z rdečim krogom je označen eden od strojev na lokaciji.

Kamnolom v Donji Jablanici
20. avgust 2018. (Foto: Google Earth/Istraga.ba)

8. oktober 2019

Na tej fotografiji se vidi, da kamnolom ne deluje in da se je na lokaciji pojavilo rastlinje. To je leto, ko je podjetje Sani, d. o. o., Jablanica v lasti Dženana Honđe uradno prenehalo izkoriščanje kamna.

Kamnolom v Donji Jablanici
8. oktober 2019. (Foto: Google Earth/Istraga.ba)

27. oktober 2022

Že na tej fotografiji je razvidno, da je del kamnoloma spet aktiven. Stroji, ki jih leta 2019 še ni bilo, so spet tu.

Kamnolom v Donji Jablanici
27. oktober 2022. (Foto: Google Earth/Istraga.ba)

25. avgust 2024

Na tej fotografiji, posneti mesec in osem dni pred tragedijo v Jablanici, sta v kamnolomu vidna dva stroja. To je dokaz, da so dela potekala tudi dober mesec pred tragedijo.

Kamnolom v Donji Jablanici
25. avgust 2024. (Foto: Google Earth/Istraga.ba)

Portal Istraga.ba piše, da je bilo podjetje, ki je izkoriščalo kamen, v lasti že omenjenega Dženana Honđe, tajkuna iz Jablanice. Po navedbah portala so domačini že leta opozarjali na dela v kamnolomu, a “poslovnežu, ki je imel dobre povezave s kriminalnim podzemljem, nihče ni stal na poti”.

Župan Jablanice ne želi govoriti o kamnolomu

Župan Jablanice Damir Šabanović je na položaju zadnja štiri leta. Na vprašanje Radia Svobodna Evropa (RSE), ali je občinska inšpekcija kadarkoli nadzorovala kamnolom, je odgovoril, da o tem ne bo govoril. “Mi se ukvarjamo s posledicami, vprašajte inšpekcijo, ali je kdaj šla do kamnoloma,” je dodal. Sočasno je minister za gospodarstvo HNK Zanin Vejzović povedal, da o kamnolomu ne more povedati ničesar, ker je to “naročila vlada HNK”. Dodal je, da pripravljajo podrobno poročilo.

Tožilstvo Hercegovsko-neretvanskega kantona je preiskavo v povezavi s kamnolom začelo, potem ko je premier Federacije BiH Nermin Nikšić na novinarski konferenci dejal, da škoda v Donji Jablanici ne bi bila tako velika in da ne bi umrlo toliko ljudi, če se kamnolom ne bi zrušil.

V oddaji Pressing na N1 BiH je Zlatko Miletić, delegat iz zgornjega doma parlamenta federacije BiH, poudaril, da se morajo občani Jablanice zavedati, da so za katastrofo, ki se je zgodila, odgovorni ljudje na položajih. “Tisto jutro so me poklicali trije občani iz Jablanice in mi pojasnjevali, da ta kamnolom obratuje. Kako je to mogoče? Celo naštevali so, kam so ta kamen izvažali, poznali so podjetja, ki so ta kamen uporabila. Poznajo določeno število uradnikov, ki so iz tamkajšnjega kamna naredili vikende,” je navedel. Ob tem je tožilstvo in policijo pozval, naj objavijo telefonsko številko za anonimne namige.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje